24.04.2009. / 13:01

Autor: Nacionalova redakcija

Zagrebački politolozi i dalje blokiraju nastavu, plenum u 16 sati

Treba napomenuti da među organizatorima blokade ima studenata svih godina studija, te da većinu ipak čine studenti prve godine

Blokada na Fakultetu političkih znanostiBlokada na Fakultetu političkih znanostiStudenti Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu jučer su apsolutnom većinom glasova podržali blokadu predavanja i seminarske nastavu. Time su iskazali potporu i solidarnost studentima Filozofskog fakulteta u njihovom prosvjedu za ukidanje školarina za prediplomski, diplomski i poslijediplomski studij.

Na plenumu, čija je organizacija započela samo dan prije, skupilo se petstotinjak studenata. Iako je većina bila za blokadu, Studentski zbor se izrazito protivio njoj. Unatoč svim nastojanjima Studentskog zbora, studenti FPZG-a su oko 15 sati ušli u potpunu blokadu fakulteta.

Na kasnijem plenumu koji je počeo oko 18 sati raspravljalo se o ciljevima blokade kao i o njenoj organizaciji. Odlučeno je da pod potpunu blokadu spadaju predavanja i seminarska nastava, dok će se kolokviji, konzultacije i ispiti i dalje održavati. Izabrani su i redari koji će provoditi blokadu nastave. Također je odlučeno da će se studenti pridržavati kodeksa ponašanja Filozofskog fakulteta za vrijeme blokade. Na kraju dana donešen je i raspored alternativnih predavanja i projekcija.

Danas u 16 sati održat će se novi plenum na kojemu će se raspravljati o zahtjevima studenata političkih znanosti. Prije održavanja plenuma planirano je održavanje predavanja profesora Tončija Kursara o studentskim revolucijama. Također je pokrenuto potpisivanje peticije kojom se traži besplatno obrazovanje. Za kraj još samo treba napomenuti da među organizatorima blokade ima studenata svih godina studija, te da većinu ipak čine studenti prve godine. (M.B.)


Program za 24.travnja:

07:30 - 08:00 - Sastanak redara (dvorana A)

08:30 - 09:00 - Projekcija dokumentarnog filma iz fundusa FPZG-a (dvorana A)

09:00 - 10:00 - Sastanak za definiranje radnih skupina (dvorana A)

10:00 - 12:00 - Sastanci radnih skupina (paralelno u slobodnim dvoranama)

12:00 - 12:30 - Ručak uz diskusije po slobodnom izboru (dvorana A)

12:30 - 14:00 - Razgovor s prof. T.Kursarom o studentskim revolucijama (dvorana A)

14:00 - 14:30 - Stanka

14:30 - 16:00 - Radionica o politici prema mladima u Hrvatskoj - s Ankom Kekez (dvorana A)

16:00 - 19:00 - Plenum (dvorana A)

19:00 - ... - Slobodni program


KODEKS PONAŠANJA ZA VRIJEME STUDENTSKE KONTROLE NAD FILOZOFSKIM FAKULTETOM

1. Za vrijeme studentske kontrole nad Filozofskim fakultetom, s početkom u ponedjeljak, 20. travnja 2009., ulaz u prostor Fakulteta ostaje slobodan za sve po svim pravilima koja na Fakultetu vrijede i u redovno vrijeme. Nitko ni na koji način ne smije ometati pravo zaposlenika na Fakultetu na dolazak na njihovo radno mjesto. Jedina je aktivnost koju će se blokirati bez iznimke nastavni proces. Profesorima Fakulteta onemogućit će se održavanje predavanja, seminara i kolokvija. S druge strane, u svojim kabinetima slobodno će moći držati konzultacije, ispite, itd.

2. Svi aktivni sudionici preuzimanja kontrole nad Filozofskim fakultetom kao i ostali posjetitelji i zaposlenici istog odnosit će se jedni prema drugima te prema osoblju i imovini Fakulteta s maksimalnim poštovanjem i truditi se da ih se ni na koji način ne ugrozi.

3. Jedina je skupina koja ima pravo fizički spriječiti nekoga u njegovu/njezinu naumu studentska redarska služba, ali i te intervencije moraju proći u maksimalnom trudu da se sve riješi mirno i bez nasilja. Tek kad predstavnici redara zaključe da sami ne mogu kontrolirati određenu situaciju, na njihov poziv u pomoć im se mogu pridružiti i ostali.

4. Svi bez pogovora slušaju naputke redara. Sloboda kretanja na Fakultetu za vrijeme će ove akcije biti smanjena, ali svi moramo biti svjesni da je za njezino uspješno provođenje to nužno.
5. Svi zakoni Republike Hrvatske i pravilnici Filozofskog fakulteta kojima se zabranjuje konzumiranje droge i alkohola te pušenje na Fakultetu u potpunosti će se poštivati bez ikakvih iznimki.

6. Svi koji primijete da netko krši zadana pravila pozvani su dotičnu osobu na to upozoriti. Ukoliko se s kršenjem pravila nastavi, dužnost im je prijaviti ga najbližem redaru koji će dalje postupiti u skladu sa svojim ovlastima.

7. U slučaju policijske intervencije na prostoru Fakulteta pruža se pasivni otpor. Na mjestu na kojem ih je intervencija zatekla svi sjedaju na pod i ne uzvraćaju nasiljem, ni fizičkim, ni verbalnim, bez obzira na vrstu provokacije. S druge strane, jedini način da ih se odstrani s te lokacije jest da ih se doslovno odnese.

8. Sve odluke koje se tiču daljnjeg funkconiranja studentske kontrole Fakulteta, njezina daljnjeg trajanja ili prekida, unošenja određenih promjena u program, kodeks ponašanja i dr. donose se na svakodnevnim plenumima odlukom većine svih prisutnih. Sudjelovati na plenumu imaju pravo svi zainteresirani - bili oni studenti Filozofskog fakulteta ili ne. Rasprava prije glasovanja na plenumu odvija se u pristojnom i tolerantnom tonu po pravilima koja postavlja moderator plenuma. Odluke donešene na plenumu obvezujuće su za sve.


PETICIJA

KOJOM TRAŽIMO PRAVO NA BESPLATNO OBRAZOVANJE

1. Obrazovanje je javno dobro, a ne roba, i kao takvo mora biti dostupno svima pod jednakim uvjetima. Stoga tražimo pravo na besplatno obrazovanje kroz zakonsko osiguranje potpunog javnog financiranja obrazovanja na svim razinama visokog obrazovanja, bez smanjenja upisnih kvota.

2. Tražimo strategijsku prenamjenu sredstava državnog proračuna u sektor obrazovanja vođenu načelima društvene solidarnosti i socijalne osjetljivosti te idejom da je obrazovanje javno dobro.

3. Tražimo transparentnost financiranja cjelokupnog sustava znanosti i obrazovanja.

4. Također zahtijevamo da se svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje svim znanstvenim i visokoobrazovnim institucijama.


Odlukom plenuma studenata FPZG-a održanog 23.travnja uvodi se do daljnjega blokada nastave (predavanja i seminara) na FPZG-u.

Svi studenti FPZG-a i svi ostali zainteresirani pozvani su sudjelovati u svim aktivnostima alternativnog programa no na plenumu pravo glasa imaju samo studenti FPZG-a. (M.B.)

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika