30.04.2009. / 10:47

Autor: Katarina Zorić

Tadić: U vremenu krize zemlje u susjedstvu trebaju blisko surađivati

"Hvala Bogu, za razliku od drugih zemalja Srbija nije prezadužena zemlja. Hrvatskoj, primjerice, samo ove godine dolazi na naplatu 12 milijardi eura. Srbiji tek 500 milijuna eura", rekao je Tadić

Tadić kaže da je svaka suranja zemalja u regiji dobrodošlaTadić kaže da je svaka suranja zemalja u regiji dobrodošlaSrbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u razgovoru za Večernje novosti da je Srbija jedna od rijetkih zemalja u regiji koja nije prezadužena. "Hvala Bogu, za razliku od drugih zemalja Srbija nije prezadužena zemlja. Hrvatskoj, primjerice, samo ove godine dolazi na naplatu 12 milijardi eura. Srbiji tek 500 milijuna eura. To je paralela. Mađarska je bankrotirala, traži pomoć od 30 milijardi eura. Srbija nije prezadužena zemlja", rekao je Tadić.

Budući da je Srbija poslijednjih dana intenzivirala kontakte sa susjednim zemljama, Tadić je prokomentirao i informaciju da se priprema zajednička aktivnost za ujedinjavanje regije u cilju lakšeg preživljavanja krize. Na pitanje je li i on za carinsku uniju koju predlaže Ante Marković, Tadić je odgovorio: "Potpuno se slažem s Antom Markovićem iako u regiji već imamo ugovor o slobodnoj trgovini, CEFTA, koji regulira i pitanje carina na dobar način. Poslovanjem u okruženju limitiraju se troškovi, prije svega prijevoza, zbog čega je dobro orijentirati izvoz na susjedne države. Zato ćemo vjerojatno sada biti upućeniji jedni na druge nego prije krize."

Tadić je napomenuo kako je o tome razgovarao s hrvatskim i slovenskim premijerima, kao i s crnogorskim predsjednikom. Najavio je da očekuje sastanke sa bosanskohercegovačkim predsjedništvom i makedonskim vlastima.

"Upravo to će biti tema naših razgovora. Svaka suradnja je dobrodošla, u ekonomiji i energetici posebno. Imamo potencijal izgradnje balkanskog naftovoda od Konstance do Trsta, koji bi prošao kroz gotovo sve balkanske zemlje. Postoje jamstva da će uskoro biti započeti radovi na 'Južnom toku' koji radimo sa Gazpromom, a koji bi povezao Rusiju, Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Austriju, Italiju i, skoro sigurno, Sloveniju. Moguće je da jedan krak uđe u Hrvatsku, a preko Srbije će, po svemu sudeći, biti povezana BiH. Interes pokazuje i Crna Gora. U svakom slučaju, Srbija želi postati regionalno središte kad je plin u pitanju, zajedno sa Bugarskom. Ako se tome dodaju naši domaći energetski potencijali, jasno je što su ključne točke našeg razvoja", rekao je Tadić.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika