05.05.2009. / 13:41

Autor: Nacionalova redakcija

'Ruski plaćenici pokušali izvesti vojni udar zbog NATO vježbi u Gruziji'

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Šota Utiašvili izjavio je da su vlasti uhitile dvojicu organizatora koja su planirala svrgnuti gruzijsku vladu

Foto: Nacionalova arhivaFoto: Nacionalova arhivaGruzijske vlasti tvrde da su otkrile ruske planove o vojnom udaru, te da je u jednoj vojnoj bazi u blizini Tbilisija pobuna već počela, piše Jutarnji list.

Samo dan prije nego što u Gruziji počinje trotjedna NATO-ova vojna vježba, u kojoj bi trebali sudjelovati i hrvatski vojnici, nekoliko stotina vojnika u vojnoj bazi u gradu Mukrovani odbilo je izvršavati svoje obaveze.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Šota Utiašvili izjavio je da su vlasti uhitile dvojicu organizatora koja su planirala svrgnuti gruzijsku vladu. Riječ je o bivšem zapovjedniku specijalnih snaga Georgiju Gvaladzeu i jednom aktivnom časniku gruzijske vojske.

"Imamo informacije da su pobunjenici bili u izravnom kontaktu s Rusima, da su od njih primili naredbe, da su od njih dobili novac. Plan je bio koordiniran s Rusijom, minimalni cilj je bio omesti NATO-ve vojne vježbe, a maksimalan, organizirati raširenu vojnu pobunu u Gruziji", rekao je Utiašvili. Dodao je kako je pobuna trebala biti izvedena uz pomoć 5000 ruskih vojnika.

Rusija je već ranije osudila održavanje NATO-ovih vježbi u Gruziji, no anonimni izvor iz ruskih snaga sigurnosti nazvao je gruzijske optužbe apsurdnim.

- Ovo je delirij i smrtni vapaj Saakašvilijeva režima. To se ne može nazvati nijednim drugim imenom - rekao je izvor za rusku agenciju ITAR-TASS. (M.B)

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika