06.05.2009. / 17:39

Autor: Hina

Tadić: Srbija će učiniti sve da se smanji kazna Veselina Šljivančanina

Pravila Haaškog suda omogućuju podnošenje zahtjeva za reviziju pravomoćne presude, ali u praksi svi dosadašnji takvi zahtijevi bili su odbijeni

Boris TadićBoris TadićPredsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je u srijedu "veoma razočaravajućom" odluku žalbenog vijeća Haaškog suda da poveća kaznu časniku bivše JNA Veselinu Šljivančaninu s pet na 17 godina zatvora, ali je i dodao da suradnja Srbije s Haagom "ne smije biti dovedena u pitanje".

Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, Tadić je novinarima u Užicu rekao kako će Srbija učiniti sve što je moguće da odluka o povećanju kazne Šljivančaninu bude promijenjena.

Tadić je kazao da suradnja s Haaškim sudom ne smije biti dovedena u pitanje, jer bi se na taj način doveo u pitanje i razvitak Srbije, zaustavila integracija u Europu i ne bi bilo vizne liberalizacije.

"U svakom slučaju, Srbija će svim svojim građanima, pa i onima koji su optuženi pred Haaškim sudom, pružati sve usluge i činit će sve što je moguće da se u slučaju Veselina Šljivančanina smanji kazna", rekao je Tadić.

Pravila Haaškog suda omogućuju podnošenje zahtjeva za reviziju pravomoćne presude, ali u praksi svi dosadašnji takvi zahtijevi bili su odbijeni.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) povećalo je u utorak na 17 godina kaznu zatvora bivšem časniku JNA-a Veselinu Šljivančaninu, koji je prvostupanjskom presudom bio osuđen na pet godina, a Mili Mrkšiću potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora za pokolj na Ovčari u studenome 1991.

Prvostupanjsko vijeće Haaškog suda osudilo je 27. rujna 2007. bivšeg zapovjednika Operativne skupine Jug JNA Mrkšića na 20 godina zatvora, a majora Šljivančanina na pet godina zatvora. Treći zapovjednik u skupini "Vukovarske trojke", kapetan Miroslav Radić oslobođen je optužbi.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika