11.05.2009. / 12:21

Autor: Hina

Šri Lanka: U bombardiranju ubijeno više od 100 djece

UN i nevladine organizacije već nekoliko tjedana upozoravaju na humanitarnu katastrofu na sjeveroistoku zemlje gdje su u područjima u kojima se vode žestoki okršaji i nedostupni su medijima, mnogi civili ostali "zarobljeni" te ih ne uspijevaju napustiti

Sukobi između Tamilskih  tigrova za oslobođenje tamilskog Elama i vladinih snaga na Šri Lanki traju već 37 godinaSukobi između Tamilskih tigrova za oslobođenje tamilskog Elama i vladinih snaga na Šri Lanki traju već 37 godinaMeđu ubijenim tamilskim civilima tijekom proteklog vikenda, kada su vladine snage bombardirale sjeveroistočni dio Šri Lanke, ubijeno je više od stotinu djece, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a u Colombu Gordon Weiss.

Sukobi između pripadnika Tigrova za oslobođenje tamilskog Elama (LTTE) i vladinih snaga u Šri Lanki traju već 37 godina. UN i ostale nevladine organizacije koje pokušavaju pomoći civilnom stanovništvu u regiji raspolažu podatkom po kojemu je samo od kraja siječnja do polovine travnja u tzv. "konačnoj" ofenzivi vojske protiv pobunjeničkih napada poginulo 6.500 civila, a oko 14.000 ih je ranjeno.

U zadnja četiri mjeseca, po UN-ovim podacima, pred sukobima je bilo prisiljeno pobjeći gotovo 200.000 ljudi. Smješteni su u kampovima na krajnjem sjeveru zemlje.

UN i nevladine organizacije već nekoliko tjedana upozoravaju na humanitarnu katastrofu na sjeveroistoku zemlje gdje su u područjima u kojima se vode žestoki okršaji i nedostupni su medijima, mnogi civili ostali "zarobljeni" te ih ne uspijevaju napustiti.

"Ako svijet bude i dalje ignorirao patnje civila na Šri Lanki, što je činio do sada, suočit će se s povijesnom humanitarnom katastrofom", stoji u zajedničkom priopćenju organizacija Human Rights Watch, Amnesty International i International Crisis Group.

Na internetskim stranicama tamilskih tigrova tamilnet.com u ponedjeljak je objavljen podatak po kojemu je tijekom vikenda u napadima vladinih snaga u regiji poginulo 3.200 civila, što vlada opovrgava iznoseći podatak po kojemu su sami tigrovi ubili 250 civila, nastojeći na taj način "ocrniti" vladine snage.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika