13.05.2009. / 14:37

Autor: Katarina Zorić

Bivša Čehoslovačka planirala graditi željeznički tunel do Jadrana

Osim gradnje tunela, bilo je planirano i da se iskopana zemlja baci u more kako bi se izgradio umjetni otok za Čehoslovačku pod nazivom 'Adriaport'

Željeznički tunel trebao se graditi preko Austrije; Foto: BBCŽeljeznički tunel trebao se graditi preko Austrije; Foto: BBCKako bi svojim građanima osigurali što ljepše ljetne praznike, vlasti u bivšoj komunističkoj Čehoslovačkoj planirale su svojedobno gradnju podzemne željeznicu do Jadranskoga mora, objavili su češki mediji. Podzemna željeznica trebala se graditi preko Austrije.Cilj je bio da tunel dug 410 kilometara drastično skrati put turistima koji su tijekom ljeta išli na godišnje odmore na Jadransko more.

BBC prenosi da je osim gradnje tunela, bilo planirano i da se iskopana zemlja baci u more kako bi se izgradio umjetni otok za Čehoslovačku pod nazivom 'Adriaport'.

Plan koji nikada nije zaživio predložio je profesor Karel Zlabek. On je zamislio željeznički tunel koji bi povezao češki grad Budejovice s lukom Koper u tadašnjoj jugoslavenskoj Sloveniji. Bilo je predviđeno da turiste u oba smjera prevoze brzi vlakovi koji bi na odredište stizali u roku dva sata.

Radovi na tom ambicioznom projektu nikada nisu ni započeli. Rob Cameron s BBC-a kaže da to nije bilo zbog toga što je plan bio nerealan, nego zato što negi drugi uvjeti nisu mogli biti ispunjeni.

Stručnjaci kažu da je osim visokih troškova gradnje, jedno od ključnih pitanja bilo i hoće li Austrijanci dopustiti tada komunističkoj zemlji da ispod njihova tla gradi tunel.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika