14.05.2009. / 08:01

Autor: Hina

Časte se slovenski političari: 'Janša je posljednji marksist a ne vođa desnice'

Tom je prilikom čelnik oporbe desnog centra u programatskom govoru naveo da se sadašnja vlada premijera Boruta Pahora ne snalazi u ekonomskoj krizi, upozorio da bi to ljude moglo dovesti na ulice, te najavio da će pokrenuti raspravu o ustavnoj reformi

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar bivšeg je premijera Janeza Janšu ironično nazvao "jednim od zadnjih marksista" u Sloveniji, kritizirajući izjave oporbenog čelnika da sadašnja vlada lijevog centra u ekonomskoj krizi štiti interese vlasnika kapitala i s tim kapitalom povezane političke monopole.

"Janša je ljevice jedan od rijetkih predstavnika slovenskog marksizma. On vjeruje u povijesni determinizam po kojemu nakon ekonomske krize dolazi socijalna kriza, a onda i politička u kojoj se ljude može mobilizirati protiv institucija vlasti", rekao je Gantar, ironično komentirajući novinarima Janšin nastup na nedavnom kongresu Slovenske demokratske stranke (SDS), na kojemu je Janša ponovo izabran za predsjednika.

Tom je prilikom čelnik oporbe desnog centra u programatskom govoru naveo da se sadašnja vlada premijera Boruta Pahora ne snalazi u ekonomskoj krizi, upozorio da bi to ljude moglo dovesti na ulice, te najavio da će pokrenuti raspravu o ustavnoj reformi.

S prijedlogom deset izmjena sadašnjeg ustava Janša predlaže skraćivanje ustavne procedure za postavljanje premijera i vlade nakon izbora, te mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora u slučajevima političke krize, što sadašnji ustav ne predviđa. Janša je taj projekt nazvao stvaranjem "druge republike", no većina ustavnih stručnjaka smatra da je desetak ustavnih promjena što ih predlaže Janša nepotrebno, dok su predstavnici Pahorove vlade naveli da se opsežne ustavne reforme provode samo u vrijeme političke krize koja, kako su dodali, u Sloveniji ne postoji jer "institucije sistema" djeluju.

51-godišnjeg Janšu koji se kao i većina političara iz njegove generacije, a osobito starijih, formirao u vrijeme komunizma, njegovi kritičari i politički protivnici često demoniziraju tvrdnjama da sada kao čelnik desnog centra demonstrira istu doktrinarnu tvrdokornost koju je iskazivao kao mladi član partije.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika