15.05.2009. / 17:24

Autor: Martina Čizmić

Srbija i Rusija potpisale ugovor o gradnji 'Južnog toka'

"Potpisivanjem ovog sporazuma dobili smo garancije da se nastavlja s projektom te da će Južni tok biti gotov onako kako je i predviđeno, do 31. prosinca 2015. godine", istaknuo je Bajatović

Aleksej Miller ranije se sastao sa Borisom TadićemAleksej Miller ranije se sastao sa Borisom TadićemNakon nekoliko mjeseci pregovora i dogovora predstavnici "Srbijagasa" i ruskog "Gazproma" potpisali su sporazum o osnivanju srpsko-ruske tvrtke za realizaciju izgradnje plinovoda 'Južni tok'.

Kako donosi B92, sporazum su potpisali direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsjednik Upravnog odbora "Gazproma" Aleksej Miller. Istovremeno, "Gazprom" je potpisao iste sporazume sa energetskim tvrtkama u Grčkoj, Bugarskoj i Italiji, dok je već ranije potpisan sporazum s Mađarskom.

Sporazumom je dogovoreno da će dionica "Južnog toka" koja će prolaziti kroz Srbiju biti dugačka oko 450 kilometara, a imati će kapacitet od 20 milijardi kubnih metara godišnje.

"Potpisivanjem ovog sporazuma dobili smo garancije da se nastavlja s projektom te da će Južni tok biti gotov onako kako je i predviđeno, do 31. prosinca 2015. godine", istaknuo je Bajatović.

U Srbiji je potpisivanje sporazuma dočekano kao pozitivan poticaj za cijelokupno gospodarstvo.

"Sam plinovod je dobra investicija za Srbiju jer će donositi prihod od tranzitne takse", istaknula je urednica Balkan magazina Jelica Putniković z B92.

Plinovod bi trebao krenuti od ruske luke Novorosijsk, ispod Crnog mora do bugarske luke Varna, pa preko Srbije i Mađarske do Austrije, odnosno Italije. Drugi krak plinovoda trebao bi se u Bugarskoj odvojiti i preko Grčke i kroz Jadransko more plin dovesti u Italiju.

Vezane vijesti

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Institut građevinarstva Hrvatske prodao je investitorima više od 80 milijuna kuna novih dionica, koji su postali vlasnicima 40 posto temeljnoga… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 15.05.09. 19:41

nekako mi je promaklo da itko spominje hrvatsku...


registracija
4/9/06

gog, 15.05.09. 20:28

baš čudno za vijesti iz svijeta :)


registracija
16/5/09

rummenige, 16.05.09. 09:32

A kako bi nas i spomenuli kad pregovore s Rusima vodi Polančec, inače po struci tehnolog za proizvodnju sira...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika