15.05.2009. / 08:05

Autor: Dean Sinovčić

Cannes 3. dan: Srbi prikazali kako su ubijali civile

Srpski film "Obični ljudi" prikazuje hladnokrvne egzekucije zarobljenika od strane srpskih vojnika tijekom rata ali kvaliteta filma niža je zanimljivosti teme

Mariah Carey i Lenny Kravitz došli su u petak u Cannes zbog filma "Precious"Mariah Carey i Lenny Kravitz došli su u petak u Cannes zbog filma "Precious"Kao i svake godine, i ove je u Cannesu prikazan jedan srpski film. Ovog puta se radi o filmu «Obični ljudi» 33-godišnjeg Vladimira Perišića u kojem se hladno i bez emocija opisuje način na koji su srpski vojnici tijekom rata ubijali zatvorenike. Film ne govori radi li se o ratu u Hrvatskoj, BiH ili Kosovu, ali se može naslutiti da se radi o Bosni. Relja Popović glumi mladog vojnika kojeg, zajedno s još osmoricom kolega izvlače iz vojarne i vode na nepoznatu lokaciju. Njihov je zadatak ubijati zarobljene civile što oni bez pogovora i čine kroz osamdeset minuta koliko film traje. Kraj filma nije dočekan s pljeskom prvenstveno jer je neobjašnjivo prikazati osam mladih vojnika, očigledno nenavikle na rat, da hladno i bez reakcija, tek poneka kod glavnog lika, ubijaju zatvorenike. Perišić je izjavio kako je želio pokazati da su «monstrumi» koji su ubijali u ratu zapravo obični ljudi, što je mogao biti bilo tko, pa i on sam.

Glumac Relja Popović i redatelj filma "Obični ljudi" Vladimir PerišićGlumac Relja Popović i redatelj filma "Obični ljudi" Vladimir PerišićKako se moglo dogoditi da film koji nema potrebnu kvalitetu ipak nađe u konkurenciji u Cannesu, u sekciji «Tjedan kritike»? Tajna se krije u francuskim koproducentima. Prvo, Perišić je završio režiju u Parizu. Drugo, koproducent je vrlo ugledna francuska kompanija Wild Bunch čiji je utjecaj na selekciju filmova u Cannesu značajan. Uz ta dva podatka, nije čudno što se film našao u Cannesu. Nije smetala ni činjenica, koju mi je Perišić otkrio na koktelu nakon projekcije, da je film sniman a da autori nisu imali scenarij.

Nakon tri dana filmskog festivala u Cannesu filmovi prikazani u konkurenciji za Zlatnu palmu su sasvim solidni, ali najluđi je onaj «Thirst» južnokorejskog genijalca Park Chan-wooka koji će iznervirati crkvu. U njemu najpoznatiji južnokorejski glumac Kang-ho Song glumi svećenika koji se dragovoljno prijavljuje na testiranje lijeka protiv smrtonosnog virusa. Lijek ne funkcionira, on umire, ali kako je bio liječen transfuzijom krvi, on oživljava kao vampir jer je primao krv vampira. Ljudi misle da je izliječen zbog lijeka, smatraju ga božjim čudom i traže da čudotvorno izliječi oboljele od svih teških bolesti. Jedna ga obitelj udomljava, obitelj u kojoj majka tetoši sina i maltretira njegovu suprugu.

Redatelj Park Chan-wook (desno) s glavnim glumcima filma "Thirst"Redatelj Park Chan-wook (desno) s glavnim glumcima filma "Thirst" Svećenik se zaljubljuje u nju, ubijaju njezinog supruga te i ona postaje vampir. No, dok svećenik pije krv žrtava kako bi preživio, ona ubija ljude prvenstveno iz čiste zabave i osvete. Radi se o nevjerojatnoj kombinaciji komedije i filma strave pri čemu su neke krvave scene teško gledljive. Naravno, «Thirst» se ne može uspoređivati s remek-djelom «Oldboy» koji je Park Chan-wook snimio prije pet godina, ali fascinira svojim idejama koje vjerojatno neće biti dovoljne za Zlatnu palmu ali bi mogle biti dovoljne za neku od ostalih nagrada.

U petak se u Cannesu ukazala pjevačica Mariah Carey i to zbog uloge u filmu «Precious» koji je početkom godine pobijedio na festivalu u Sundanceu a u Cannesu se prikazuje u sekciji «Un Certain Regard». Film je odličan, priča priču o tamnoputoj ogromnoj 16-godišnjakinji koja je po drugi puta zatrudnjela i to sa svojim ocem, a majka je krivi jer ju je njezin nevjenčani suprug napustio zbog njihove kćerke. Mariah Carey, u filmu mršava i crnokosa, glumi njezinu socijalnu radnicu a još jedan pjevač Lenny Kravitz glumi medicinskog brata koji pazi na djevojku nakon poroda. Nakon glupog filma zvanog «Glitter» Mariah Carey se opametila i prihvatila malu ali divnu ulogu, a na aerodromu u Nici fotografi su se tukli da bi je fotografirali. Ne znam jesu li se tukli kako bi fotografirali Evu Longoriu i njezinog supruga Tonyja Parkera, ali i oni su se pojavili prvenstveno zato što je ona zaštitno lice L'Oreala, sponzora festivala.

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika