16.05.2009. / 16:23

Autor: Hina

Afganistan: U američkim zračnim udarima ubijeno je 140 seljaka

"Nijedna druga vijest ne može me tako ražalostiti kao incidenti s civilnim žrtvama tijekom vojnih operacija", rekao je afganistanski predsjednik Hamid Karzai

Foto:ReutersFoto:ReutersU američkim zračnim udarima na Afganistan ovoga mjeseca ubijeno je 140 seljaka, zaključeno je u subotu u istrazi afganistanske vlade, dok američka vojska istodobno tvrdi da je taj broj manji, ali ne iznosi svoje podatke.

Po službenim podacima o broju mrtvih koje je objavilo afganistansko ministarstvo obrane, ti su napadi bili najsmrtonosniji za civile otkako su američke snage počele operaciju protiv talibana 2001. godine. Ovo izvješće o žrtvama vjerojatno će još više pojačati bijes Afganistanaca zbog nazočnosti stranih vojnika u zemlji.

Reuters je ranije ovoga tjedna došao u posjed kopije popisa 140 žrtava, njihovih imena, godina i imena očeva. Popis pokazuje da je među ubijenima 93 djece, od kojih je najmlađe imalo samo osam dana, te da su samo 22 žrtve bili odrasli muškarci.

"Nijedna druga vijest ne može me tako ražalostiti kao incidenti s civilnim žrtvama tijekom vojnih operacija", rekao je afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

Američki zrakoplovi bombardirali su sela na području Bala Boluka u zapadnoj pokrajini Farah 3. svibnja nakon što su se američki marinci i afganistanske snage sigurnosti sukobili s talibanskim militantima.

Taj je incident izazvao bijes u cijeloj zemlji prema stranim vojnicima nakon čega je Karzai zatražio zaustavljanje svih zračnih udara. Washington je odbio taj zahtjev.

Američka vojska je priopćila kako vjeruje da je broj žrtava bio manji nego što to pokazuju službeni afganistanski podaci, ali da ne može iznijeti svoje podatke jer su mrtvi brzo pokopani. Amerikanci također misle da su talibani namjerno postavili civile među ciljeve kako bi ih izložili pogibelji i tako izazvali bijes stanovnika.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika