17.05.2009. / 16:15

Autor: Hina

Beograd: 'Većina građana smatra da Srbija nije spremna za gay paradu'

Taj pokušaj ostao je zapamćen i po slaboj reakciji policije, a napad na sudionike parade, koji su se mirno okupili u Beogradu kako bi proslavili svoj Međunarodni dan ponosa, osudilo je više nevladinih humanitarnih udruga

Ilustracija represije; foto: ReutersIlustracija represije; foto: ReutersViše od 82 posto sudionika ankete koju je na svom internetskom portalu provela novinska agencija Tanjug smatra da Srbija nije spremna za gay paradu.

U anketi provedenoj ovoga tjedna na pitanje "Je li Srbija spremna za gay paradu", 82,19 posto anketiranih odgovorilo je negativno. Pozitivno stajalište izrazilo je 15 posto ispitanih, a ostali su bili bez mišljenja.

U Srbiji je gay parada prvi puta organizirana 30. lipnja 2001. godine u središtu Beograda, a tada su pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarskih skupina napali i pretukli više sudionika povorke, kao i neke novinare i slučajne prolaznike.

Taj pokušaj ostao je zapamćen i po slaboj reakciji policije, a napad na sudionike parade, koji su se mirno okupili u Beogradu kako bi proslavili svoj Međunarodni dan ponosa, osudilo je više nevladinih humanitarnih udruga.

Ovoga ljeta, nakon osam godina stanke, trebala bi se u srbijanskom glavnom gradu ponovo održati gay parada.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika