19.05.2009. / 12:34

Autor: Katarina Zorić

Američki zahtjev Srbiji: Smirite divljanje Milorada Dodika

Demokrati u Bijeloj kući smatraju da se situacija u BiH od 2006. godine neprestano pogoršava i da su za to odgovorni loši politički potezi Europske unije

Biden će se u BiH sastati s mnogim osobama iz državnoga vrha od kojih su najznačajniji Milorad Dodik i Haris SilajdžićBiden će se u BiH sastati s mnogim osobama iz državnoga vrha od kojih su najznačajniji Milorad Dodik i Haris SilajdžićBosna i Hercegovina je američki prioritet broj jedan na Balkanu i zato potpredsjednik SAD-a Joseph Biden svoj posjet regiji započinje u Sarajevu. "Njegov posjet Beogradu bit će dobrim dijelom upravo u znaku podrške jedinstvenoj i funkcionalnoj Federaciji BiH, a potpredsjednik Biden u Srbiju dolazi s otvorenim prijetnjama, ali i nagradama za suradnju Beograda prema američkom prioritetu da po svaku cijenu spriječi podjelu BiH", rekao je srbijanskom Blicu izvor blizak Bijeloj kući, koji je sudjelovao u pripremi Bidenovom posjetu regiji.

Demokrati u Bijeloj kući smatraju da se situacija u BiH od 2006. godine neprestano pogoršava i da su za to odgovorni loši politički potezi Europske unije. Zato su nedavno u Kongresu pokrenuli pitanje izbora izaslanika za Balkan i usvojili rezoluciju. S predstavnikom za Balkan američka politika bit će znatno aktivnija. Prema riječima dobro obavještenog izvora, procjena je Amerike da će, ako se stvari u BiH nastave na ovaj način, doći do novog raspada BiH već za dvije do tri godine te da se to neće dogoditi mirnim putem. SAD to želi da spriječiti po svaku cijenu.

"Procjene SAD-a su da je politička klima u BiH vrlo nalik onoj iz 1991. godine i da najveće probleme prave premijer RS Milorad Dodik koji se sve otvorenije zalaže za odvajanje srpskog entiteta iz Federacije. Biden dolazi s oštrim porukama za Dodika, ali i za Harisa Silajdžića, koji je nedavno na srpskoj televiziji izjavio da će „biti krvi“ ako se Republika Srpska pokuša odvojiti. U Beogradu će Biden izraziti otvorenu zabrinutost da Srbija vodi nekonstruktivnu politiku prema BiH. Biden kod srbijanskog predsjednika Borisa Tadića dolazi s mješovitim porukama i ponovo će na djelu biti politika „batine i mrkve“. Bit će ponuđena konkretna nagrada ako Beograd konstruktivno utječe na Dodika i prijetnja u suprotnom, piše Blic čiji izvor ne navodi konkretno što bi to moglo biti.

Biden će se u BiH sastati s mnogim osobama iz državnoga vrha od kojih su najznačajniji Milorad Dodik i Haris Silajdžić. Pružit će podršku Daytonskom sporazumu i reformi BiH. Bidena će u posjetu BiH pratiti visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.
Sudeći prema riječima ljudi koji su pripremili dolazak potpredsjednika SAD-a u regiju, dužnosnici u Beogradu nemaju razloga strahovati da će posjet proteći isključivo u negativnim tonovima. Biden će navodno iskazati punu podršku novoj suradnji sa Srbijom.

"Pridruživanje Srbije NATO-u neće biti ponuđeno jer je Srbija proglasila vojnu neutralnost i zbog javnog mnijenja u Srbiji koje je većinski neprijateljski raspoloženo prema atlantskim integracijama. Međutim, na raspolaganju su drugi oblici vojne i sigurnosne suradnje i SAD će ponuditi višu razinu suradnje nego što Vlada Srbije u ovom trenutku može prihvatiti", najavio je Blicov sugovornik.

Dobro upućeni izvori navode da SAD neće tražiti od Beograda da prizna neovisnost Kosova jer su se već složili da se oko toga ne slažu, ali će Biden od Beograda tražiti bolju suradnju s EULEX-om, kao i spuštanje lopte i prekidanje agresivnog zalaganja Srbije kod drugih država da ne priznaju neovisnost srpske pokrajine.

"Potpredsednik SAD-a će se svakako zanimati koliko je novo koketiranje Beograda s nesvrstanima ozbiljno i najaviti svoje nezadovoljstvo takvom politikom, kao i politikom većeg približavanja Rusiji", navodi neimenovani izvor.

Posjet regiji Biden će završiti u Prištini gdje će dati podršku nezavisnosti Kosova i tražit će ubrzavanje reformi.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika