19.05.2009. / 12:53

Autor: Katarina Zorić

Kusturica prevario Crnogorce: Kafić umjesto hrama kulture

Kusturica je 1998. godine postao vlasnik zgrade Željezničke stanice na hercegnovskom Škveru koja je izgrađena tridesetih godina prošloga stoljeća

Emir Kusturica naljutio je Crnogorce jer je puno toga obećao, a malo ispunioEmir Kusturica naljutio je Crnogorce jer je puno toga obećao, a malo ispunioPoznati redatelj Emir Kusturica dao je ovlaštenje svome odvjetniku da proda zgradu u Herceg Novom poznatu kao stara Željeznička stanica. Takav potez izazvao je nezadovoljstvo građana Herceg Novog jer je Kusturica obećao da će na tom mjestu izgraditi nešto što bi se moglo nazvati 'hram kulturnih događanja', piše crnogorski Nezavisni dnevnik Vijesti. Redatelj je to najavio kada je po vrlo povoljnim uvjetima prije 11 godina postao vlasnik objekta uvjetim na jednom od najljepših dijelova hercegnovske rivijere.

Kusturica je 1998. godine postao vlasnik zgrade Željezničke stanice na hercegnovskom Škveru koja je izgrađena tridesetih godina prošloga stoljeća. U relativno kratkom vremenu vlasništvo s ugostiteljske tvrtke Boka zbog duga za vodu preneseno je na gradsko Komunalno poduzeće, a potom i na Vladu Crne Gore koja se obavezala da će izmiriti općinska dugovanja.

U listi nekretnina navodi se da je "odlukom državne institucije" Kusturica postao vlasnik objekta na hercegnovskom Škveru. Neobično je da se nitko, pa ni predsjednik općine u vrijeme kada je Kusturica postao vlasnik zgrade stare Željezničke stanice, ne sjeća kako je i pod kojim uvjetima prodan taj objekt.

Nakon restauracije i obnove, na glamuroznom otvaranju u listopadu 2005. godine kojemu je nazočio i tadašnji premijer Milo Đukanović, objekt na Škveru je najavljivan kao jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Crnoj Gori sa školom režije, galerijama, čitaonicom s pratećim sadržajima i raznim edukativnim radionicama. "Bit će ovo romantična obnova onoga što se poslije Drugog svjetskog rata zvalo Dom kulture“, kazao je Kusturica na otvaranju Nezavisnog kulturnog centra na hercegnovskom Škveru.

Objašnjavajući kako će funkcionirati novi Centar, redatelj je rekao da će to “biti nešto između doživljaja kulture kao religije i praktičnih seminara koji utječu na ljude da bi im život bio lakši i ljepši”. Obećao je da će se Centar na Škveru baviti kulturom, prvenstveno filmom i mladima i da će organizrati međunarodnu filmsku školu režije.

Od silnih obećanja prethodnih godina samo su radili kavana, apartmani i multipleks kino s tri dvorane i oko 200 mjesta. U njima su za 4 godina rada organizirane crnogorske premijere Kusturičinog filma “Zavet” i “Vjetar koji njiše ječam”, redatelja Kena Loacha koji je bio dobitnik Zlatne palme u Cannesu 2006. godine. Publika je bila u prilici da vidi još dvije revije filmova i tu su iscrpljeni svi najavljivani programi.

Kusturica je u Herceg Novom dočekan s velikom dobordošlicom kao svjetski priznati umjetnik pa su mu u tadašnjoj lokalnoj vlasti "išli na ruku" prilikom izdavanja papira potrebnih za rekonstrukciju objekta, uz uvjerenje, što je redatelj i obećao, da će i sam dati doprinos kulturnim događanjima grada. Sve je ostalo samo na obećanjima pa su i u sadašnjoj lokalnoj vlasti zatečeni viješću da redatelj možda prodaje ono što je prije četiri godine nazvao Nezavisnim domom kulture. Spominje se da je cijena za koju je Kusturica spreman prodati "Dom kulture" između četiri i šest milijuna eura. Objekt na Škveru ne radi već pola godine.

Vezane vijesti

Vlada RS jeftino iznajmila Kusturici zemljište

Vlada RS jeftino iznajmila Kusturici zemljište

Vlada Republike Srpske odobrila je dugogodišnju koncesiju Emiru Kusturici za korištenje više od 30 tisuća četvornih metara zemljišta na području… Više

Komentari

registracija
18/5/09

sivipaket, 20.05.09. 01:47

I šta sad, pa svi jame pa može i Kusturica... ili je ovo PR :)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika