20.05.2009. / 09:07

Autor: Katarina Zorić

Zagrebački studentima sankcije zbog blokade nastave?

Studenti i dalje naglašavaju kako prestankom blokade završava tek prva faza borbe. Tvrde da se prelazi na daljnje metode djelovanja, o kojima će tek odlučivati na plenumima

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta kažu da su od početka prosvjeda znali za moguće sankcijeStudenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta kažu da su od početka prosvjeda znali za moguće sankcijeDanas će se održati sastanak profesora na zagrebačkom Filozofskom fakultetu o sankcijama studentima koji već tridesetprvi dan blokiraju održavanje nastave. To je jedini fakultet koji je još u blokadi nakon prekjučerašnjeg prekida blokade riječkih studenata i sinoćnjeg zadarskih studenata.

Nakon 29 dana praznih predavaonica, Zadarsko sveučilište izglasovalo je privremenu deblokadu do listopada, do kada očekuje ispunjenje barem dijela svojih zahtjeva.

Studenti i dalje naglašavaju kako prestankom blokade završava tek prva faza borbe. Tvrde da se prelazi na daljnje metode djelovanja, o kojima će tek odlučivati na plenumima. Također pozivaju sve studente, profesora i druge da ima se pridruže u daljnjoj borbi za besplatno školovanje.

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta podsjetili su da su od početka prosvjeda znali za moguće sankcije, no velik broj studenata spreman je žrtvovati osobne interese, pa i izgubiti godinu, rekao je predstavnik studenata. Tako nastavljaju blokadu unatoč mogućim sankcijama.

Studenti su odbili mogućnost prekida blokade do kraja tjedna. Kad plenum i donese takvu odluku, to neće biti kapitulacija, nego jedna od strategija, istaknuli su studenti. Istaknuli su da ne podupiru prijedlog Fakultetskog vijeća poslan Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa jer je znatno restriktivniji od postojećeg modela.

U prijedlogu Fakultetskog vijeća studenti navode da je sporno to što je definirano pravilo prvog upisa jer podrazumijeva mogućnost naplaćivanja prilikom drugog upisa nekog studija, zatim što se studij može mijenjati samo jedanput, i to nakon prve godine, te što se njime omogućuje uvođenje modela plaćanja posve kontradiktornog javno financiranom obrazovanju.

Studenti predlažu model besplatnog školovanja prema kojemu ne smije biti nikakvih oblika naplaćivanja, a dovoljnim korektivom za neredovito ispunjavanje studentskih obveza drže privremeno uskraćivanje ili gubitak studentskih prava.

Vezane vijesti

U Montrealu uhićeno 400 studenata

U Montrealu uhićeno 400 studenata

U Montrealu je privedeno oko 400 sudionika studentskog prosvjeda za kojeg vlasti tvrde kako nije službeno prijavljen. Iako za demonstracije nisu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika