21.05.2009. / 20:54

Autor: Dean Sinovčić

Cannes 9. dan: Pedro Almodovar popljuvao katoličku crkvu

Osim sto je odusevio publiku i kritiku svojim novim filmom Los Abrazos Rotos, Almodovar je u intervjuu za Nacional energicno napao katolicku crkvu

Pedro Almodovar i Dean Sinovčić nakon intervjua za NacionalPedro Almodovar i Dean Sinovčić nakon intervjua za NacionalGodinama sam čekao na intervju sa Pedrom Almodovarom, čudesnim španjolskim redateljem, neprikrivenim homoseksualcem, autorom koji poznaje ženske emocije i zna ih prikazati na filmu kao nitko drugi. Nije išlo, prije tri godine, za film «Volver», agenti su mi rekli «evo ti glumice iz filma, razgovaraj s njima, Pedro Almodovar, e to neće ići».

Prije pet godine su mi rekli, za film «Loš odgoj», «evo ti Gael Garcia Bernal, Pedro Almodovar, e to neće ići». I nakon godina čekanja, došao je i moj red, ovog puta u povodu posljednjeg filma «Los Abrazos Rotos». Rekao sam «neću Penelope Cruz, dajte mi Almodovara» a to se i dogodilo. I nisam se prevario, Almodovar je sjajan sugovornik, vrlo strastven, naročito u dijelu kada smo se dotaknuli katoličke crkve.

E, tu se raspištoljio.
Da skratim, Almodovar je prvo objasnio da je odgojen u katoličkom duhu ali da je, kada je odrastao shvatio ponašanje katoličke crkve te prestao biti katolik. Napao ju je na nekoliko razina i kritizirao tezu kako čovjek mora patiti da bi uspio te je rekao kako patimo i griješimo zato jer smo nesavršena bića a ne zato da bi nakon toga bili nagrađeni. Posebno je napao crkvu zbog svih nemoralnih radnji oko iskorištavanja dječaka i oko njihovih energičnih načina da iskorištavanje djece ni na koji način ne izađe u javnost.

Na spomen drugih redatelja koji brane načela crkve Almodovar je rekao «oni nisu vidjeli ono što sam ja kao dijete vidio, takvi ne znaju što govore». Osim toga, napao je i Hollywood i današnji način snimanja filmova pri čemu, zbog nevjerojatnih digitalnih mogućnosti, svatko može snimiti akcijski film. «Nikada neću dnimiti film o heroju, o superheroju, o anti-heroju, nikada neću snimiti ni nastavak nekog filma, niti remake nekog filma, ništa od toga me ne zanima», bio je energičan Almodovar u ekskluzivnom intervjuu za Nacional.

Svakako najveći događaj u Cannesu u četvrtak je amFAR, dobrotvorna večera na kojoj se pojavi krema svjetskog jet-seta i na kojoj se sakupi nekoliko milijuna dolara za borbu protiv AIDS-a. Sharon Stone je već godinama šefica tog događaja, a novac se skuplja tako da poznate osobe ponude nešto svoje, posebno, što na aukciji tijekom večere postiže nevjerojatnu cijenu. Ove godine na večeri će jedna od zvijezda biti srpska tenisačica Jelena Janković koja je prošle godine bila neko vrijeme najbolja tenisačica na svijetu.Jelena Jankovic gleda ogrlicu i naušnice Choparda koje ce nositi na amFAR
večeriJelena Jankovic gleda ogrlicu i naušnice Choparda koje ce nositi na amFAR večeri

Kako je to prva osoba s prostora bivše Jugoslavije koja dolazi na amFAR večeru u Cannesu, bila je zanimljivo istražiti kako je do toga došlo. Dakle, prošle su godine Gordana Grubješić i Aleksandar Đorđević, vlasnici PR agencije «Superstar» iz Beograda u Cannesu upoznali Milutina Gatsbyja, biznismen srpskog podrijetla koji živi u Americi i koji je član upravnog odbora amFAR-a. Ove godine, Grubješić i Đorđević ponudili su Milutinu Gatsbyju da u Cannes dovedu Novaka Đokovića, Jelenu Janković i Anu Ivanovic.

Milutin Gatsby je to prenio Sharon Stone, ona je to oduševljeno prihvatila, ali Đoković i Ivanovic ipak nisu mogli doći. Došla je samo Jelena Janković s majkom Snežanom i PR timom te smo se svi zajedno našli na sedmom katu hotela Martinez gdje se nalazi lounge bar kompanije Chopard. Jelena Janković donijela je haute couture haljinu Georgesa Hobeike koju će nositi na večeri kako bi u Chopadu, u skladu s time, zajedno sa svojim stilistima iz Superstara, odabrala nakit. Odabrala je jednu od tri ponuđene ogrlice i jedne od četiri para ponuđenih naušnica, za čiju vrijednost, iz pristojnosti, nismo ni pitali.

Od trenutka kada je nakit dostavljen Jeleni Janković u sobu uz nju se nalazi tjelohranitelj koji pazi na nju i nakit. U 17.30 automobil došao je po Jelenu Janković i njezinog tjelohranitelja te ih odvezao na večeru, a kako je tamo bilo, saznajte u sutrašnjem izvještaju.

Vezane vijesti

Antonio Banderas će glumiti u novom Almodovarovom filmu

Antonio Banderas će glumiti u novom Almodovarovom filmu

Španjolski glumac na radu u Hollywoodu Antonio Banderas snimat će s Pedrom Almodovarom novi film, adaptaciju francuskog krimića, piše u srijedu El… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika