22.05.2009. / 11:40

Autor: Katarina Zorić

Ove godine od turizma milijardu eura manje

Sudionici foruma upozorili su da se Hrvatska previše oslanja na prirodne resurse, a sezona je prekratka. Smatraju, stoga, da turizam ne može spasiti hrvatsko gospodarstvo u godini krize. Naglasili su da gosti očekuju razvijenu destinaciju, a ne samo lijepu prirodu

Sudionici foruma su upozorila da se Hrvatska ne smije oslanjati samo na prirodne resurseSudionici foruma su upozorila da se Hrvatska ne smije oslanjati samo na prirodne resurseOve godine pad prihoda od turizma bit će minimalno 20 do 25 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno milijardu eura, procjena je konzultantske kuće Horwath Consulting, koju je na financijskom forumu HPB-a u četvrtak iznio Miroslav Dragičević.

"Hrvatski turizam nije se promijenio od Jugoslavije, živi od praznika do praznika i dva mjeseca sezone. Država treba odlučiti želi li turizmu priznati fiskalni status, odnosno uskladiti porezno opterećenje s konkurentnim zemljama. Prijelaz na nov model zahtijeva velike investicije u sljedećih desetak godina, a hrvatski hoteli imaju potencijal za 15 do 20 milijardi eura ulaganja", izjavio je Dragičević, prenosi Poslovni dnevnik.

Sudionici foruma upozorili su da se Hrvatska previše oslanja na prirodne resurse, a sezona je prekratka. Smatraju, stoga, da turizam ne može spasiti hrvatsko gospodarstvo u godini krize. Naglasili su da gosti očekuju razvijenu destinaciju, a ne samo lijepu prirodu.

Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma, najavio je izradu novog strateškog okvira razvoja turizma koji bi treba biti dovršen u roku godinu dana. Istaknuo je i da će do idućeg tjedna biti poznati i rezultati pregovora o smanjenju parafiskalnih davanja u turizmu.

Josip Protega, predsjednik Uprave HPB-a, smatra da su osnovni problem turizma prevelika zaduženost i niski prihodi. "Kontrola troškova je bitna, ali to neće pokrenuti invsticije. Investicijski ciklus u Hrvatskoj traje barem dvije godine. Istodobno je turizam zadužen zbog vrijednosti imovine koja ne nosi prihode", rekao je Protega.

Istaknuo je primjer Hiltona koji je u Hrvatsku ušao samo kroz menadžment bez razvijanja investicije.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

registracija
10/1/07

satruncica, 22.05.09. 13:14

Mudrim glavama iz Poslovnog dnevnika i još mudrijim iz Ministarstva turizma na znanje: Možete okrenuti kako hoćete ali činjenica je da kod nas dolaze SIROMASI, koji sjede na klupi na obali i jedu staru francusku salatu iz plastične zdjelice, donjeli su je od kuće, čak nisu išli u dućan kupiti sendvič. U boljem slučaju dovezli su se u kamp vozilu kojeg su parkirali što bliže moru, a može i u nekom parku. Smeće bacaju oko sebe, kupaju se u moru, a ako im slučajno ko šta kaže na njega zalaje njihov pas. To su naši turisti. istovremeno, u Crnu Goru hrle Rusi i Amerikanci. analyze that!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika