22.05.2009. / 16:25

Autor: Hina

Pahorovi zastupnici odbijaju oporbene protukrizne prijedloge

Zastupnici vladajuće koalicije odbili su te mjere kao nerealne jer smatraju da bi povećale zaduživanje i ubrzale povećanje državnog deficita, a krizu koja je globalnog karaktera ne bi riješile

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor i zastupnici njegove koalicijske vlade poručili su u petak parlamentarnoj oporbi da neće pristati na njezin prijedlog paketa mjera za prevladavanja gospodarske krize stimuliranjem potrošnje.

Prijedlozi da se kupci novih automobila subvencioniraju s 2.000 eura a stanogradnja ubrza državnom dotacijom od 10.000 eura mladim obiteljima koje kupe prvi stan, samo su dvije od šezdesetak mjera što ih je u parlament uložila oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg predsjednika vlade Janeza Janše.

Zastupnici vladajuće koalicije odbili su te mjere kao nerealne jer smatraju da bi povećale zaduživanje i ubrzale povećanje državnog deficita, a krizu koja je globalnog karaktera ne bi riješile.

Početak izvanredne sjednice parlamenta, na kojoj se raspravlja o prijedlozima oporbe, obilježio je nastup za parlamentarnom govornicom predsjednika vlade Boruta Pahora i čelnika oporbe, bivšeg premijera Janeza Janše.

"Vlada je mjere protiv krize i recesije najavila hrabrim riječima, ali ih provodi rukom koja se trese", rekao je Janša, te dodao da se najveća oporbena stranka odlučila dati svoje prijedloge jer su vladine reakcije spore i ne donose rezultat.

"U normalnim zemljama takve mjere donosi vlada, a oporba ih kritizira, a kod nas je eto obrnuto", ustvrdio je Janša, sa žaljenjem jer je paket od 64 mjere za oporavak i izlazak iz krize odbijen već na parlamentarnom matičnom odboru.

Zastupnici stranaka koje ne podržavaju Janšu u raspravi su navodili da mjere koje predlaže oporba znače jednu vrstu "hipokrizije" kojom se oporba želi dodvoriti biračima iako je svjesna da u vrijeme krize treba raditi na prestrukturiranju gospodarstva, rješavanju nezaposlenosti i ulaganju u razvoj, a ne na jačanju javne potrošnje.

U vrlo polemičkom tonu, zastupnici vladajućih stranaka četverogodišnji su mandat Janšine vlade desnog centra uz globalnu financijsku krizu navodili kao jedan od glavnih razloga teškoća u kojima se nalaze neka velika slovenska poduzeća "u kojima je Janšina stranka postavljala svoje kadrove".

Vladajuća većina optužila je sadašnju oporbu i bivšu vladu za sadašnje teško gospodarsko stanje, jer se kako su utvrdili do Pahorova dolaska na vlast nije vodilo računa o gospodarskoj realnosti, nego je razdoblje najveće konjukture iskorišteno za "najveće zaduživanje Slovenije od njena nastanka".

"Vlada ustraje na mjerama koje smo poduzeli i koje ćemo još poduzeti", rekao je u obraćanju parlamentu Pahor i odbio kritike o sporosti, neažurnosti i nedjelotvornosti mjera na području smanjivanja nezaposlenosti i rješavanja pitanja kreditnog grča domaćih banaka putem izdavanja dodatnih državnih jamstava.

Vlada u protukriznom djelovanju radi po planu i ne želi se zalijetati nepotrebnom hitnjom, a mjere stalno usklađujemo sa sindikatima i poslodavcima, objasnio je Pahor.

Zastupnici iz stranaka vladajuće koalicije objasnili su da bi usvajanje mjere subvencioniranja kupnje novih vozila u Sloveniji koristilo trgovcima automobilima, a ne slovenskom "grozdu" poduzeća koja surađuju sa stranim proizvođačima, a u kojima je zaposleno tridesetak tisuća radnika.

Umjesto o subvencijama za kupnju novog automobila, vlada razmišlja o subvenciji od deset milijuna eura francuskom Renaultu ako se odluči za proizvodnu liniju u svojoj podružnici u Novom Mestu u kojoj bi se mogao montirati novi Renaulltov model, istaknuo je ministar za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Očekuje se da će izvanredna sjednica o protukriznim mjerama što ih predlaže slovenska parlamentarna oporba potrajati do kasno u noć.

Vezane vijesti

EP oštro napao postignuti dogovor o promjeni Schengena

EP oštro napao postignuti dogovor o promjeni Schengena

Zastupnici Europskog parlamenta oštro su kritizirali zemlje članice i zatražili od njih da preispitaju svoju odluku prema kojoj europski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika