22.05.2009. / 16:32

Autor: Hina

Austrija i Slovenija žele biti dio Južnoga toka

Naša je odluka da se uključimo u taj projekt, a sporazum se je dugo usklađivao", rekao je Lahovnik. Kako je objasnio, na razini ministarstava financija dviju država potrebno je još uskladiti detalje glede poreznog statusa koje će u Sloveniji imati zajedničko rusko-slovensko poduzeće za gradnju i upravljanje plinovodom i glede nekih drugih pitanja

Rusija od Južnog toka želi napraviti "prioritetni projekt" za Europsku unijuRusija od Južnog toka želi napraviti "prioritetni projekt" za Europsku unijuRusija je nadomak potpisivanju sporazuma s Austrijom i Slovenijom o sudjelovanju u energetskom projektu Južni tok, plinovodu kojim će se Europa opskrbljivati tim važnim energentom, potvrdili su u petak dužnosnici u Moskvi i Ljubljani.

Slovenija će sporazum potpisati u lipnju, potvrdio je slovenski ministar gospodarstva Matej Lahovnik.

"Slovenija je donijela odluku i želi biti dio tog projekta. Radimo na završnom tekstu sporazuma i očekujem potpisivanje u lipnju", rekao je Lahovnik na konferenciji za novinare nakon sastanka s ruskim ministrom za veze i telekomunikacije Igorom Šegoljevom.

Naša je odluka da se uključimo u taj projekt, a sporazum se je dugo usklađivao", rekao je Lahovnik. Kako je objasnio, na razini ministarstava financija dviju država potrebno je još uskladiti detalje glede poreznog statusa koje će u Sloveniji imati zajedničko rusko-slovensko poduzeće za gradnju i upravljanje plinovodom i glede nekih drugih pitanja.

Lahovnik i Šegoljev razgovarali su o spomenutim pitanjima tijekom zasjedanja zajedničke rusko-slovenske komisije za trgovinu i znanstveno-tehničku suradnju koja je održana u Ljubljani, a razgovaralo se o trgovačkoj i drugoj suradnji na području telekomunikacija, energetike, farmaceutike i građevinarstva.

Ruski ministar energetike Sergej Šmatko je, kako prenosi agencija Reuters, izjavio u Habarovsku u petak kako se u posljednja dva, tri tjedna intenzivno pregovaralo s austrijskom i slovenskom stranom, te da Rusija od Južnog toka želi napraviti "prioritetni projekt" za Europsku uniju.

"Ovaj je dokument u završnoj fazi", kazao je Šmatko.

Rusija je prošli tjedan za spomenuti projekt osigurala potporu Italije, Bugarske, Grčke i Srbije. Moskva je odlučna da iz svojevrsne energetske utrke izgura projekt izgradnje plinovoda Nabucco kojim bi se plin u Europu dobavljao iz Azerbajdžana i Bliskog istoka.

Vezane vijesti

Putin traži da gradnja Južnog toka počne koncem 2012.

Putin traži da gradnja Južnog toka počne koncem 2012.

Ruski premijer Vladimir Putin zatražio je u petak da radovi na plinovodu Južni tok kojim bi se ruski plin dopremao Europskoj uniji preko Crnog mora,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika