24.05.2009. / 22:14

Autor: Hina

Netanyahu prkosi Obami u pitanju gradnje naselja

"Zahtjev za potpunim zaustavljanjem gradnje se ne može opravdati i ne vjerujem da bi ga itko za ovim stolom prihvatio", rekao je Netanyahu

Benjamin Netanyahu i Barack Obama (Reuters)Benjamin Netanyahu i Barack Obama (Reuters)Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je odbacio pozive SAD-a da Izrael potpuno zamrzne gradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i najavio da neće prihvatiti ograničenja za gradnju židovskih enklava u području Jeruzalema.

Prkosni Netanyahuov stav otvara mogućnost spora s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom koji je u razgovorima s novim izraelskim premjerom prošlog tjedna u Washingtonu ustrajavao na zaustavljanju svih aktivnosti naseljavanja u skladu s dogovorenim smjernicama za postizanje mira na Bliskom istoku.

"Zahtjev za potpunim zaustavljanjem gradnje se ne može opravdati i ne vjerujem da bi ga itko za ovim stolom prihvatio", rekao je Netanyahu svojoj vladi glede židovskih naselja na Zapadnoj obali, po jednom izraelskom dužnosniku.

Netanyahu je rekao da Izrael ne planira osnovati bilo kakvo novo naselje na Zapadnoj obali ali je Obami rekao, po izraelskom dužnosniku, da ova vlada "ne prihvaća ograničenja na gradnju u okviru područja koje Izrael smatra svojom prijestolnicom, odnosno područja Jeruzalema koje uključuje arapski istočni Jeruzalem i dijelove Zapadne obale koje je Izrael zaposjeo u ratu 1967. godine.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika