26.05.2009. / 14:38

Autor: Martina Čizmić

Brza reakcija: Tužiteljstvo pokreće istragu protiv 'nadriliječnika' u centru 'Crna Reka'

Pučki pravobranitelj Saša Janković za Blic je rekao kako bi Sud i Tužiteljstvo morali što prije obaviti istragu jer država mora svakog građanina zaštititi od nezakonitog ponašanja

Sud i Tužiteljstvo pokrenuli su istragu centra "Crna Reka"Sud i Tužiteljstvo pokrenuli su istragu centra "Crna Reka"Nakon što je srpski časopis 'Vreme' otkrio šokantne načine liječenja u centru za odvikavanje "Crna Reka" kod Novog Pazara, tužilaštvo u Tutinu će pokrenuti hitnu istragu. Čak je reagirala i Srpska Pravoslavna Crkva koja je zatražila zabranu rada centra.

Centar je posjetila inspekcija Ministrstva zdravstva, no nije našla dokaze koji bi potkrijepili optužbe za bavljenje nadriliječništvom. Ministar zdravstva Tomica Milosavljević istaknuo je kako "Crna Reka" nije zdravstvena ustanova jer nema dozvolu za bavljenje zdravstvenom djelatnošću, piše Blic.

No, činjenica da nisu imali dozvolu ne umanjuje odgovornost nadležnih za zlostavljanje i maltretiranje pacijenata.

"Takvo ponašanje je neprihvatljivo bilo gdje u Srbiji i mislim da tu ima posla za službenu istragu", rekao je Milosavljević za Blic.

Milosavljević ipak smatra da nevladine organizacije poput "Crne Reke" mogu imati svoje mjesto u procesu resocijalizacije ovisnika, ali, ističe, nakon adekvatnog liječenja.

Pučki pravobranitelj Saša Janković za Blic je rekao kako bi Sud i Tužiteljstvo morali što prije obaviti istragu jer država mora svakog građanina zaštititi od nezakonitog ponašanja.

"Nitko ne može potpisati suglasnost za zlostavljanje", ističe Janković i dodaje kako je svima jasno da premlaćivanje nema veze sa duhovnošću.

Podsjetimo, već smo ranije pisali o, u najmanju ruku, neobičnim metodama kojima se koriste terapeuti u centru za odvikavanje "Crna Reka".

Roditelji su za takvo liječenje svoje djece plaćali od 300 eura mjesečno na više.

Inače, nakon što je u medije dospjela snimka maltretiranja štićenika, više od 30 roditelja čija su djeca bila ili su još uvijek na liječenju u "Crnoj Reki" okupili su se pred zgradom Televizije B92, piše Blic.

Oni su tako željeli prosvjedovati protiv gašenja centra i istaknuli kako bi on i dalje trebao raditi, barem dok se ne pronađe bolja alternativa.

Zanimljivo je da je "Crna Reka" 2005. godine dobila 400 tisuća dinara od države sa obrazloženjem da "ministarstvo vjera cijeni njihove napore da u skromnim uvjetima uz primjenu specifične duhovno radne terapije obavljaju plemenit i humani posao resocijalizacije i izvođenja na pravi put".

Vezane vijesti

Amerikanci više ne žele biti pušači

Amerikanci više ne žele biti pušači

Gotovo 70 posto američkih pušača kaže da želi prestati pušiti, a više od polovice pokušalo je riješiti se te štetne navike u posljednjih godinu dana,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika