26.05.2009. / 18:18

Autor: Hina

Karadžić nastoji dokazati postojanje sporazuma s Holbrookeom

Holbrooke je zatim tražio da Karadžić i vlasti RS-a potpišu tekst sporazuma što ga je unaprijed pripremio, ali je odbio osobno potpisati dokument navodeći da mu se može vjerovati da će sporazum poštivati, navodi se u Karadžićevu podnesku

Richard HolbrookeRichard HolbrookeBranitelji haaškog optuženika Radovana Karadića u utorak su u Beogradu najavili da će od Haaškog suda zatražiti da se u suđenju Karadžiću otvori "mini postupak" na kojem bi se dokazalo da postoji sporazum Karadžić - Holbrooke.

Odvjetnik Goran Petronijević kazao je da je Karadžićeva obrana u ponedjeljak sudu podnijela prijedlog da odbaci optužnicu zbog nenadležnosti, t.j. da se izvedu dokazi i saslušaju svjedoci koji bi potvrdili da je, radeći u ime Vijeća sigurnosti UN-a i na zahtjev Kontaktne skupine, američki diplomat Richard Holbrooke obećao bivšem čelniku bosanskih Srba da neće biti gonjen ako se povuče iz javnog i političkog života u BiH.

Petronijević je, na tiskovnoj konferenciji, naveo kako bi se među pozvanim svjedocima osim Holbrookea našli i drugi američki diplomati, kao i bivši dužnosnici RS-a Biljana Plavšić, Aleksa Buha i Momčilo Krajišnik.

Ako sud prihvati izvođenje dokaza i saslušanje više svjedoka, koji su navodno nazočili pregovorima o imunitetu između Karadžića i Holbrookea, po riječima Petronijevića, dokazala bi se nenadležnost i suđenje Karadžiću bilo bi nepotrebno.

Petronijević tvrdi da obrana posjeduje zapisnike razgovora iz 2004. između bivše glavne haaške tužiteljice Carle Del Ponte i bivšega visokog dužnosnika RS-a Dragana Kalinića, kojemu je rekla da se "Karadžić skloni".

Odvjetnik Svetozar Vujačić kazao je da je u vrijeme kad je dužnost srbijanskog ministra vanjskih poslova obavljao Goran Svilanović, u rujnu 2002., u požaru izgorio arhiv ministarstva vanjskih poslova u Beogradu. Zbog toga sada obrana mora dokazivati da postoji usmeni sporazum Karadžić - Holbrooke, iako je, po Vujačićevim riječima, postojao i njegov pisani trag s potpisima ugovarača.

U prijedlogu za odbacivanje optužnice, predanu u ponedjeljak, Karadžić je naveo da je sporazum postignut 18. i 19. srpnja 1996. na Holbrookeovu sastanku s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem u Beogradu. Holbrooke je tada, tvrde Karadžićevi branitelji, predložio da se Karadžić povuče sa svih položaja u vlastima RS-a kao i iz javnog života, jamčeći da mu u tom slučaju neće biti suđeno u Haagu.

"Taj je prijedlog prihvaćen, a Holbrooke je zatim tražio da Karadžić i vlasti RS-a potpišu tekst sporazuma što ga je unaprijed pripremio, ali je odbio osobno potpisati dokument navodeći da mu se može vjerovati da će sporazum poštivati", navodi se u Karadžićevu podnesku. Sa zahtjevom za odbacivanje optužnice obrana je priložila i presliku toga dokumenta što ga je 1996. potpisao Karadžić.

Radovan Karadžić optužen je za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 općina u BiH te za progon i druge zločine, uključivo i uzimanje međunarodnih talaca. Uhićen je u Beogradu 21. srpnja 2008., a u Haaški sud prebačen je 30. srpnja.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika