28.05.2009. / 18:18

Autor: Hina

Thaci pozvao Makedoniju da se oslobodi utjecaja Beograda

Po pisanju kosovskog tiska, odluka o otkazu posjeta znak je zaoštravanja kosovsko-makedonskih odnosa

Hashim ThaciHashim ThaciPredsjednik kosovske vlade Hashim Thaci pozvao je u četvrtak Makedoniju da se u odnosima s Kosovom oslobodi utjecaja Beograda i pozdravio odluku kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua da otkaže posjet Skoplju jer je domaćin promijenio značaj posjeta.

Težimo dobrim odnosima kao dvije neovisne, suverene i demokratske države sa sigurnom budućnosti u euroaltantskoj obitelji, no Kosovo je dostojanstveno, ponosno, neovisno i država koja donosi svoje odluke. Nastavit ćemo raditi kako bismo i dalje dobro surađivali s Makedonijom, poručio je Thaci u izjavi za novinare.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu otkazao je za četvrtak najavljen posjet Makedoniji nakon najave da će makedonski predsjednik Đorđi Ivanov svoga gosta dočekati bez službene svečanosti predviđene za državničke posjete.

U priopćenju iz ureda kosovskog predsjednika navodi se da je Sejdiuov posjet Skoplju otkazan zbog toga što je makedonska strana promijenila njegov značaj.

Kosovske vlasti i oporba jednoglasno su pozdravili Sejdiuovu odluku da otkaže posjet.

Po pisanju kosovskog tiska, odluka o otkazu posjeta znak je zaoštravanja kosovsko-makedonskih odnosa.

Sejdiuov posjet Skoplju bio bi prvi susret novoga makedonskog predsjednika s nekim stranim visokim dužnosnikom, što se na Kosovu tumačilo kao nadomjestak za to što Sejdiu nije sudjelovao na svečanosti Ivanovljeve inauguracije 12. svibnja. Sejdiuu je poručeno da nađe načina i ne dođe u Skoplje kako bi se izbjegao bojkot srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, jer je pretpostavljeno da bi on napustio svečanost ako bi u blizini bio njegov kosovski kolega.

Iako je prošlo osam mjeseci otkako je Makedonija priznala neovisnost Kosova, dvije susjedne zemlje još nisu uspostavile diplomatske odnose, a službeno Skoplje tvrdi da će to učiniti kad se nađe najpovoljniji trenutak.

Vezane vijesti

Kosovo: Thacijev saveznik oslobođen optužbe za ratni zločin

Kosovo: Thacijev saveznik oslobođen optužbe za ratni zločin

Kosovski političar i bliski saveznik premijera Hashima Thacija Fatmir Limaj u srijedu je oslobođen optužbe za ratni zločin nakon što je slučaj protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika