01.06.2009. / 07:28

Autor: Martina Čizmić

Svaki šesti muškarac u BiH odgaja dijete koje nije njegovo

Zanimljivo je da sve više muškaraca u BiH odlučuje očinstvo potvrditi testiranjem DNK. Godišnje se samo u Sarajevu obavi preko 100 testova očinstva, neki i na zahtjev sudova, tužiteljstava i odvjetnika

Muškarci u BiH sve češće traže testiranje očinstvaMuškarci u BiH sve češće traže testiranje očinstvaIstraživanje koje je proveo sarajevski Institut za genetički inženjering i biotehnologiju otkrio je zanimljive podatke o 'bračnom povjerenju' u Bosni i Hercegovini. Naime, nakon što su testirali 130 testova očinstva iz BiH, otkrili su da svaki šesti ili sedmi muškarac nije otac djeteta koje smatra svojim.

Kako piše Večernji list, to i nije toliko iznad prosjeka jer u svijetu 15-20 posto muškaraca nisu očevi djeteta za koje smatraju da je njihovo.

Zanimljivo je da sve više muškaraca u BiH odlučuje očinstvo potvrditi testiranjem DNK. Godišnje se samo u Sarajevu obavi preko 100 testova očinstva, neki i na zahtjev sudova, tužiteljstava i odvjetnika.

Iako u laboratoriju uvjeravaju da je testiranje potpuno diskretno i jednostavno, mnogim muškarcima to nije dovoljno, pa svoje uzorke šalju u laboratorije u susjednim državama. Isto tako, u BiH bilježe sve više zahtjeva iz inozemstva, što samo potvrđuje da muškarci u BiH nisu jedini koji sumnjaju u svoje očinstvo.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika