04.06.2009. / 08:58

Autor: Boris Bilas

Video: Kolektivna amnezija traje - Tiananmen ili krvoproliće koje nije promijenilo Kinu

Napad na sam Trg Nebeskog mira počeo je 3. lipnja u 22.30. Prije napada na sam trg vojne su se jedinice brzo obračunale sa prosvjednicima koji su kontrolirali prilaze. Vojna akcija protiv prosjednika završila je u 5.30 4. lipnja kada je pekinški glavni trg bio potpun očišćen od prosvjednika

foto: Reutersfoto: ReutersTočno je dvadeset godina prošlo od jednog od najkrvavijih događaja u novijoj svjetskoj povijesti, prosvjeda kineskih disidenata i njihovog masakra na pekinškom Trgu Nebeskog mira. Iako je od navedenog događaja prošlo čak dva desetljeća još uvijek nije poznato koliko je točno prosvjednika ubijeno tog 4. lipnja 1989. na jednom od najvećih svjetskih trgova. Zbog cenzure i zataškivanja kineskih vlasti točna brojka ubijenih varira od 241, što je službena brojka vlade, pa sve do 7000 koliko su žrtava procijenili obavještajni izvori NATO saveza.

No, što se točno događalo tih dana u glavnom kineskom gradu? Sve je počelo 15. travnja 1989. smrću bivšeg kineskog premijera Hu Yaobanga, političara koji je 1987. bio prisiljen dati ostavku zbog pokušaja otvaranja Kine prema zapadu i obračanu s korumpiranim čelnicima KP Kine. Upravo zbog tih poteza Yaobang je postao omiljen među studentima i disidentima željnih promjena u kineskom političkom sustavu. Na dan njegove smrti na Trgu Tiananmen okupio se mali broj njegovih pristaša i nitko nije očekivao da će u nekoliko tjedana to prerasti u veliki prosvjed. Tjedan dana nakon Yaobangove smrti, dan prije njegovog sprovoda, na Trgu je bilo već 100.000 ljudi koji su tražili promjenu ekonomske politike vlade te su izrazili protivljenje autroitranom načinu vladanja Komunističke partije. Istovremeno velik broj studenata i profesora bojkotirao je nastavu te su pozivali na opću blokadu širom Kine.

foto: Reutersfoto: ReutersNakon nekoliko bezuspješnih pokušaja pregovora s prosvjednicima čelnici KP Kine polako su počeli gubiti strpljenje te je 20. svibnja uvedeno izvanredno stanje. Vojska, međutim, nije uspjela ući u sam grad jer su prosjednici blokirali sve prilaze trgu. Tadašnji Generalni sekretar Zhao Ziyang bio je pristalica mirnog rješenja te je naredio povlačenje vojske. Taj potez nije se svidio ostalim čelnicima KP pa je Zhiyang brzopotezno smijenjen. Napad na sam Trg Nebeskog mira počeo je 3. lipnja u 22.30. Prije napada na sam trg vojne su se jedinice brzo obračunale sa prosvjednicima koji su kontrolirali prilaze. Vojna akcija protiv prosjednika završila je u 5.30 4. lipnja kada je pekinški glavni trg bio potpun očišćen od prosvjednika. Iako točan broj žrtava na samom trgu nije poznat, vjeruje se da je puno više prosvjednika živote izgubilo nakon samog prosvjeda u kineskim zatvorima.

Svjetska javnost bila je šokirana pekinškim događajima i osude postupaka kineske vojske dolazile su sa svih strana svijeta. SAD i Europska unija uveli su Kini embargo na uvoz oružja koji je na snazi još i danas, a UN je ostao poslovično suzdržan jer se ovaj protest smatrao unutarnjim problemom Kine u koji se ova organizacija nema pravo miješati.

foto: Reutersfoto: ReutersNakon krvavog završetka "revolucije" kineske su vlasti uvele totalnu cenzuru o događanjima na Tiananmenu, pa mnogi Kinezi niti danas ne znaju što se točno dogodilo prije dvadeset godina. Stvari su se malo poboljšale prošle godine za vrijeme Olimpijskih Igara kada je KP bila prisiljena smanjiti kontrolu interneta pa su Kinezi "na kapaljku" počeli dobivati informacije. Ublažena cenzura nažalost Kineza nije dugo potrajala, u danima prije dvadesete obljetnice kineska je vlada ponovno pojačala nadzor prije svega najpopularnijih stranica kao što su Youtube, Facebook i Twitter.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika