04.06.2009. / 19:45

Autor: Boris Bilas

Sofijska veza Joce Amsterdama: Jocić iz zatvora odlučuje o bugarskom premijeru

Sreten Jocić je 7. travnja na sudu u Beogradu izjavio kako ga je za njegova boravka u Bugarskoj štitio tadašnji glavni sekretar bugarskog MUP-a, a danas premijerski kandidat Bojko Borisov: upućeni tvrde da je tim iskazom htio pomoći drugom premijerskom kandidatu i svom suradniku Hristu Kovačkom

Sreten Jocić poznatiji kao Joca AmsterdamSreten Jocić poznatiji kao Joca AmsterdamOd kada je srbijanska policija prije nekoliko tjedana u Beogradu uhitila Sretena Jocića, svima poznatijeg kao Joca Amsterdam, svakodnevno u javnost izlaze novi detalji njegove kriminalne prošlosti. Tako se beogradski tjednik "Vreme" u najnovijem broju pozabavio Jocićevim životom u Bugarskoj gdje je ovaj proveo nekoliko godina svog života sve dok kolovozu 2002. nije uhapšen i izručen Nizozemskoj.

Jocić je navodno bio duboko umiješan u život bugarskog podzemlja, ali kako je i sam nedavno rekao u beogradskoj sudnici, bio je i pod zaštitom političara koji su sada u vrhu bugarskog političkog života. Naime, Jocić je 7. travnja na suđenju za ubojstvo Gorana Marjanovića i Jelene Đorđević izjavio kako ga je za njegova boravka u Bugarskoj štitio tadašnji glavni sekretar bugarskog MUP-a, a danas gradonačelnik Sofije Bojko Borisov. Osim što je gradonačelnik glavnog bugarskog grada Borisov je i kandidat za premijera stranke GERB (Građani za europski razvoj Bugarske) na parlamentarnim izborima, koji će se održati u srpnju ove godine. Osim Borisova, Jocić je kao svog zaštitnika naveo i vlasnika nogometnog kluba Lokomotiva i legalnog trgovca oružjem Nikolaja Gigova.

I dok je Gigov priznao da je poznavao Jocića, ali da s njim nikada nije vodio poslove, Borisov je odbacio ovakve navode koji su mu u borbi za premijersku fotelju mogli itekao naštetiti. Njegovi politički protivnici odmah su iskoristili Jocićeve izjave te je u bugarskom parlamentu osnovano istražno povjerenstvo u kojem, međutim, nisu sudjelovale stranke desnice koje su smatrale da je riječ o montiranom procesu usmjerenom protiv njihova kandidata za premijera. Tako su u odboru bili samo nezavisni zastupnici i zastupnici stranaka ljevice, no nakon nekoliko sjednica došlo je do sukoba između članova odbora i nikakve optužbe protiv Borisova nisu dokazane.

Cijeli skandal Borisovu je donio više dobrog nego zla jer predizborne ankete pokazuju da će gotovo sigurno postati novi bugarski premijer. Naime, u Bugarskoj se javnosti stekao dojam da je Jocić ove optužbe iznio zbog svog prijateljstva s poduzetnikom Hristom Kovačkim, vlasnikom nekoliko bugarskih rudnika i elektrana. Kovački je krajem prošle godine uhićen u Sofiji te je optužen za utaju poreza. Odmah nakon što je platio kauciju i izašao iz zatvora osnovao stranku Lider koja je jedan od glavnih konkurenata Borisovu na parlamentarnim izborima. Upravo zbog tog prijateljstva Jocića i Kovačkog smatra se da je Joca Amsterdam iz beogradske sudnice optužio Borisova.

Uz druženje i utjecaj u političkom životu Bugarske, Jocić je bio još aktivniji u podzemlju, a posebno je zanimljiva njegova suradnja s bugarskim mafijaškim šefom Milčom Bonevom. Prijateljstvo između Jocića I Boneva seže još do sredine devedesetih kada je, pretpostavlja se, Jocić i stigao u Bugarsku. Kriminalni sindikat SIK, na čijem je čelu bio Bonev, kontrolirao je velik broj hotela u bugarskim ljetovalištima i skijalištima, a bio je legalno registriran kao osiguravajuća trvtka.

Međutim, krajem devedesetih dolazi do razbijnja SIK-a na dva dijela što dovodi do pravog mafijaškog rata na bugarskim ulicama. Iako je Jocić bio osumnjičen za mnoga ubojstva Bonevovih suparnika, bugarska policija ima dokaze za samo jedno od njih. Naime, Jocić je 2001. na Arubi uz pomoć svojih kolumbijskih veza uspješno izvršio ubojstvo glavnog suparnika Milče Boneva, Polija Panteva.

Ubrzo nakon toga Jocić je uhićen u Sofiji, te je ubrzo izručen Nizozemskoj gdje je završio u zatvoru. No, Bonevu je ostavio malu privatnu vojsku za obračune u bugarskom podzemlju. Većina članova tog Jocićevog odreda imala je hrvatsko državljanstvo, a bili su odgovorni za niz otmica i ubojstva suparnika Milče Boneva. Skupina je gotovo neprimjetno operirala Bugarskom dvije godine kada je jednom slučajnom akcijom 2004. otkriven laptop u kojem su bili detaljni podaci o članovima odreda.

Grupa je brojala dvanaest članova, a među njima se ističu imena bratića Roberta i Luke Matanića i Amira Mafalanija, koji su pet godina kasnije uhićeni zbog sudjelovanja u atentatu na Ivu Pukanića i Niku Franjića. Ostali članovi skupine također su vezani za Sretena Jocića tako da je neupitna njegova umiješanost u zbivanja u bugarskom podzemlju tih godina. Ostaje samo za vidjeti hoće li njegove izjave u beogradskoj sudnici imati utjecaja i na rezultate bugarskih parlamentarnih izbora.

Vezane vijesti

Ponavlja se suđenje u Beogradu za ubojstvo Pukanića

Ponavlja se suđenje u Beogradu za ubojstvo Pukanića

Suđenje beogradskim članovima skupine optužene u Srbiji i Hrvatskoj za ubojstvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika