05.06.2009. / 10:13

Autor: Hina

Irci i Česi glasuju za Europski parlament

Prema istraživanju koje je u svibnju objavio Europski parlament, na izbore će izaći dvije trećine irskih glasača

Europski parlamentEuropski parlamentNešto više od tri milijuna birača u Irskoj pozvano je u petak da glasuje na izborima za Europski parlament, a izbori za EP otvoreni su i u Češkoj, gdje će se glasovati i u subotu.

Irska je podijeljena na četiri izborne jedinice i ima 44 kandidata za 12 mjesta. Glasačka mjesta su otvorena u sedam ujutro, a zatvorit će se u 22 sata. Očekuje se da će odaziv birača u Irskoj biti veći nego u bilo kojoj drugoj članici EU-a.

Prema istraživanju koje je u svibnju objavio Europski parlament, na izbore će izaći dvije trećine irskih glasača.

Glasovanje za Europski parlament je započelo i u Češkoj, gdje će se glasovati dva dana.

Oko 375 milijuna stanovnika EU-a ima pravo glasa na izborima na kojima će se do nedjelje birati ukupno 736 zastupnika Europskog parlamenta.

U četvrtak su glasovali Britanci i Nizozemci, u petak glasuju Irci, a u subotu Slovaci, Maltežani, Ciprani i Latvijci. Česi i Talijani glasuju dva dana, a ostale zemlje članice u nedjelju, kada se očekuju i rezultati.

Prema istraživanjima koje je nedavno proveo institut TNS, 49 posto anketiranih je reklo da će izići na izbore, što predstavlja znatan porast u usporedbi sa sličnim ispitivanjem Eurobarometra provedenim u siječnju i veljači, po kojem je oko 34 posto od 375 milijuna glasača iskazalo namjeru da izađe na birališta.

Ankete pokazuju i da se odnos snaga u parlamentu neće bitnije mijenjati. Stranke desnog centra, demokršćani i pučani, okupljeni u krovnoj organiziciji Europskoj pučkoj stranci (EPP) ostat će i dalje najjača snaga u parlamentu, a iza njih su socijalisti i liberali.

Sljedeći saziv Europskog parlamenta birat će se prema pravilima Ugovora iz Nice, budući da Lisabonski ugovor još nije stupio na snagu. Ugovor iz Nice predviđa smanjenje broja zastupnika na 736 sa sadašnjih 785. Međutim, zemlje članice su dogovorile da se broj zastupnika poveća čim Lisabonski ugovor stupi na snagu, što bi se prema očekivanjima, trebalo dogoditi sljedeće godine.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika