05.06.2009. / 14:52

Autor: Hina

Na pomolu konflikt s SAD-om: Izrael se oglušio na Obamine apele, nastavljaju s 'širenjem naselja'

Tijekom posjeta Njemačkoj u petak američki predsjednik pozvao je na uspostavu neovisne palestinske države rekavši da je "sada trenutak da djelujemo"

Predsjednik SAD-a Barack ObamaPredsjednik SAD-a Barack Obama- Izrael se neće odazvati snažnu pozivu američkog predsjednika Baracka Obame da zaustavi sve aktivnosti vezane uz širenje naselja na zaposjednutu teritoriju na kojem Palestinci žele uspostaviti svoju državu, izjavili su u petak dužnosnici.

Vlada kani dopustiti gradnju unutar postojećih naselja na Zapadnoj obali kako bi osigurala smještaj rastućim obiteljima, rekli su izraelski dužnosnici pod uvjetom da ostanu neimenovani, objašnjavajući stajalište koje će zasigurno izazvati ozbiljan politički sukob sa SAD-om, piše AP.

U svom obraćanju muslimanskom svijetu u Kairu u četvrtak, Obama je rekao da SAD ne priznaje legitimnost tih naselja i pozvao je Izrael da zaustavi izgradnju.

Tijekom posjeta Njemačkoj u petak američki predsjednik pozvao je na uspostavu neovisne palestinske države rekavši da je "sada trenutak da djelujemo".

Izraelski čelnik Benjamin Netanyahu odbija poduprijeti uspostavu palestinske države i ne želi zaustaviti gradnju naselja.

Izrael je objavio pažljivo sročen odgovor nekoliko sati nakon Obamina govora u Kairu. U odgovoru se navodi kako se Izrael nada da će njegove riječi pomoći dolasku "novog razdoblja pomirbe" na Bliski istok, a ne spominju se naselja niti bilo kakva druga sporna pitanja.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika