05.06.2009. / 15:06

Autor: Hina

Beč: SPOe i OeVP borit će se za pobjedu na europskim izborima

Najnovije ankete pokazuju da bi dvije vladajuće stranke SPoe i OeVP mogle dobiti izjednačen broj glasova. Prema ispitivanju javnog mnijenja Instituta Gallup mogle bi dobiti po 27 posto glasova, dok Institut Market daje prednost socijaldemokratima 28 posto, a narodnjacima 27 posto glasova

Hannes Svoboda glavni je kandidat austrijskih socijaldemokrataHannes Svoboda glavni je kandidat austrijskih socijaldemokrataPredizborna utrka za izbore za Europski parlament u petak je u Austriji ušla u završnicu pred izbornu šutnju u subotu, a dvije vladajuće stranke, Socijaldemokratska i Narodna, borit će se do kraja za prvo mjesto jer bi mogle dobiti jednak broj glasova, no pravi pobjednik izbora mogla bi biti Slobodarska stranka koja bi, po prognozama, mogla utrostručiti glasove.

Najnovije ankete, objavljene u petak, pokazuju da će oko 34 posto Austrijanaca izaći na izbore za Europski parlament. Po ocjeni analitičara, tome se ne treba čuditi, jer su se stranke propustile pozicionirati i dati prave odgovore na aktualne teme koje ljude zanimaju, a predizborni skupovi i rasprave bile su pune međusobnih optužbi i predbacivanja, uz dominaciju desničarskih parola i neonacističkih predbacivanja.

I u posljednjim tv sučeljavanjima čelnih kandidata dominirale su svađe i međusobne optužbe. Čelni kandidat Socijaldemokratske stranke (SPOe) Hannes Swoboda predbacio je čelniku krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) Heinzu Christianu Stracheu i njegovu čelnom kandidatu Andreasu Moelzeru da samo podgrijavaju nesnošljivost prema strancima u Austriji i zavode mlade ljude na pogrešan put nudeći im pogrešne ideologije. Swoboda je rekao da ne želi europskog povjerenika iz Austrije koji se neće ograditi od ove krajnje desne stranke.

Ta je stranka poručila pak u četvrtak navečer s predizbornog skupa u X. bečkom radničkom okrugu, pred nekoliko tisuća birača i 200 prosvjednika protiv nje, da "u Austriji postoji crveni nacistički problem".

I neovisni kandidat Hans Peter Martin, koji se zauzima za ukidanje povlastica i smanjenje administracije u Bruxellesu, također je rekao da Slobodarska stranka samo šteti ugledu Austrije.

Dvojica kandidata Konzervativne narodne stranke OeVP, Ernst Strasser i Othmar Karas, bore se odvojeno za prvo mjesto na listi i do zadnjega trenutka nastojat će mobilizirati birače i uvjeriti ih da "što je ispravno za Europu, bolje je i za Austriju", poručujući da Austrija treba jaku Europu.

Najnovije ankete pokazuju da bi dvije vladajuće stranke SPoe i OeVP mogle dobiti izjednačen broj glasova. Prema ispitivanju javnog mnijenja Instituta Gallup mogle bi dobiti po 27 posto glasova, dok Institut Market daje prednost socijaldemokratima 28 posto, a narodnjacima 27 posto glasova. Institut OGM daje prednost Narodnoj stranci - 30 posto glasova, ispred Socijaldemokratske, koja bi mogla dobiti 26 posto glasova. Sve ankete prognoziraju da bi dobitnik izbora mogla biti Slobodarska stranka, koja bi mogla utrostručiti broj glasova i doći na 14 do 17 posto.

Hans Peter Martin mogao bi dobiti 13 do 15 posto, Stranka zelenih od 8 do 10, a Pokret za budućnost Austrije 4 do 6 posto.

U sučeljavanjima je izraženo stajalište Slobodarske stranke protiv ulaska Turske u Europsku uniju, a jedino je Stranka zelenih (G) za nastavak pregovora Turske s EU. U predizbornoj kampanji za 17 mjesta u europarlamentu sve stranke zauzimale su se za socijalnu Europu, ali ni jedna nije dala pravi odgovor ni na jedno otvoreno pitanje. Zajednička ocjena analitičara i novinskih komentatora je da su stranke propustile prigodu koju su imale te da se u nedjelju očekuju napeti izbori u kojima će se odlučivati o novoj političkoj dinamici i u samoj Austriji.

Stranke su za ove izbore, po pisanju medija, potrošile 12 milijuna eura.

Vezane vijesti

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker je u razgovoru u utorak na austrijskom državnom radiju O1 rekao da neće biti dubinskih promjena u programu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika