10.06.2009. / 08:29

Autor: Hina

Optimizam Pentagona: Idućih 18 mjeseci ključno za pobjedu u Afganistanu

"Kako se taj problem pretvarao u sve jače nasilje koje su izazvali talibani pristigli iz Pakistana, mislim kako je posve jasno da nismo imali dovoljno resursa nositi se s time", izjavio je Gates senatorima

foto:Reutersfoto:ReutersKoraci koji će se protiv talibana i drugih ekstremista poduzeti u idućih 18 mjeseci bit će odlučni za pobjedu u ratu u Afganistanu, izjavili su u utorak dužnosnici Pentagona.

Ministar obrane Robert Gates pred senatorima je rekao da se rat pojačao 2006., u velikoj mjeri kao rezultat mirovnih sporazuma Pakistana s militantima, po kojima su talibani prešli pakistanske granice i ušli u Afganistan.

"Kako se taj problem pretvarao u sve jače nasilje koje su izazvali talibani pristigli iz Pakistana, mislim kako je posve jasno da nismo imali dovoljno resursa nositi se s time", izjavio je Gates senatorima.

Dodao je, međutim, da je pakistanska vojska od tada pojačala borbu protiv ekstremista u dolini Svatu i ostalim pokrajinama na sjeverozapadu zemlje. Nazvao je to "vrlo važnim razvojem događaja".

Gates će se ovaj tjedan detaljnije pozabaviti Afganistanom. Kasnije u utorak putuje u Europu gdje će o ratu razgovarati sa saveznicima iz NATO-a i drugih zemalja koje imaju vojnike na nemirnom jugu Afganistana.

Gates i zapovjednik Združenih snaga američke vojske Mike Mullen rekli su senatorima da su veći optimisti danas nego proteklih mjeseci glede borbe s pobunjenicima i ekstremistima uzduž afganistansko-pakistanske granice.

Mullen je rekao da će u "idućih 12 do 18 mjeseci sve biti jasno", a Gates dodao kako on nije mislio time reći da u tom razdoblju očekuje uspjeh kampanje u Afganistanu, nego "da će ona dobiti zamah".

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika