10.06.2009. / 17:35

Autor: Hina

Metro želi preuzeti posrnulog Arcandora

Metro bi udružio svoj lanac trgovina Kaufhof s Karstadtom i zadržao oko 160 od kombiniranih 200 robnih kuća, kazao je Cordes

Metro je zainteresiran za preuzimanje ArcandoraMetro je zainteresiran za preuzimanje ArcandoraVodeći njemački maloprodajni lanac Metro želi kupiti imovinu posrnulog njemačkog malotrgovca Arcandora, kazao je u srijedu čelnik Metroa Eckhard Cordes.

Arcandor, koji drži 53 posto putničke kompanije Thomas Cook, podnio je u utorak zahtjev za pokretanje stečaja nakon što mu je njemačka vlada uskratila državnu pomoć.

"Naš je kratkoročni i srednjoročni cilj stvoriti veliku novu grupaciju", kazao je čelnik Metroa za njemačku televizijsku postaju ZDF.

Cordes je također dao naslutiti da bi navedena kombinacija mogla biti uvrštena u burzovnu kotaciju kao zasebna nova kompanija.

Arcandorov zahtjev za otvaranje stečajnog postupka obuhvaća njegov lanac robnih kuća Karstadt i tvrtku za katalošku prodaju Quelle, no britanski Thomas Cook zasebno je poslovanje i pokretanje stečaja, kako je objavio Arcandor, neće na njega utjecati.

Metro bi udružio svoj lanac trgovina Kaufhof s Karstadtom i zadržao oko 160 od kombiniranih 200 robnih kuća, kazao je Cordes.

Kombinirana kompanija mogla bi biti prodana na burzi nakon dvogodišnjeg restrukturiranja, kazao je glasnogovornik tvrtke za duesseldorfski dnevni list Handelsblatt.

Metro je s Arcandorom pregovarao o udruživanju robnih kuća i prije njegova odlaska u stečaj.

Njemačka vlada nije željela priskočiti u pomoć Arcandoru s ukupno oko 70.000 zaposlenih jer je u nevolje zapao prije gospodarske krize. Od vlade je tražio 650 milijuna eura kreditnih jamstava zbog oko 600 milijuna eura vrijednih zajmova koje je morao refinancirati.

Dionice su mu od početka godine izgubile na vrijednosti više od 70 posto, nakon što su lani potonule za 81 posto.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika