12.06.2009. / 15:37

Autor: Hina

Rat u Pakistanu: više od 60 mrtvih u napadima i sukobima vojske i talibana

Dolina Svat, nastanjena plemenima, nekad turističko odredište uza samu granicu s Afganistanom, bila je uporište talibana i njihovih saveznika iz terorističke mreže Al-Kaide, protiv kojih je pakistanska vojska počela vojnu ofenzivu 26. travnja

Talibani vode žestoke borbe s pakistanskom vojskomTalibani vode žestoke borbe s pakistanskom vojskomBombaši samoubojice napali su u petak džamiju i vjerske škole u razmaku od nekoliko minuta i usmrtili najmanje pet osoba u dva grada u Pakistanu u kojem su u zadnja 24 sata u sukobima vojske i pobunjenika poginule 64 osobe, javljaju agencije.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napade bombaša samoubojica u gradovima Lahoreu u pokrajini Pandžabu i Nošeru u dolini Svatu, prenijela je američka agencija AP.

Samoubojica je bombom srušio sjemenište u središtu Lahorea nakon molitve u petak te usmrtio dvije i ranio šest osoba, objavile su vlasti. Među ubijenima je utemeljitelj vjerske škole Sarfraz Naeimi, koji je očito bio meta napada jer je nedavno osudio napade pobunjenika i podupro vojnu ofenzivu u Svatu.

Dvije su osobe poginule, a više od 100 je ranjeno u drugome napadu, izvedenu gotovo istodobno u gradu Nošeri u Svatu, rekao je policijski dužnosnik.

Dolina Svat, nastanjena plemenima, nekad turističko odredište uza samu granicu s Afganistanom, bila je uporište talibana i njihovih saveznika iz terorističke mreže Al-Kaide, protiv kojih je pakistanska vojska počela vojnu ofenzivu 26. travnja.

Talibani i njihovi saveznici, među kojima je mnogo stranaca iz arapskih zemalja, odgovorili su na ofenzivu brojnim napadima, poglavito na Pešavar, glavni grad sjeverozapada Pakistana.

Službeni Islamabad želi ofenzivom protjerati talibane i islamiste iz triju okruga na sjeveroistoku zemlje, među kojima je i Svat, čime dokazuje da Pakistan, ključni saveznik Amerikanaca u borbi protiv terorizma, ozbiljno shvaća svoju zadaću.

Sigurnosne snage objavile su da su u zadnja 24 sata u sukobima vojske s pobunjenicima u Svatu poginula najmanje 52 talibana i 12 vojnika, prenosi agencija AFP.

Od početka ofenzive ubijeno je 1429 pobunjenika i 126 vojnika, tvrdi vojska, a prenosi AFP, s napomenom da te podatke nije moguće potvrditi iz neovisnog izvora.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika