13.06.2009. / 09:51

Autor: Hina

Prijete nemiri: Ahmadinedžad ponovno iranski predsjednik, njegovi oponent tvrde da su pokradeni

Također je teško predvidjeti kakva će biti reakcija Musavijevih pristaša. Policija je zabranila bilo kakva okupljanja prije objave službenih rezultata i pojačala mjere sigurnosti u glavnom gradu

foto: Reutersfoto: ReutersAktualni iranski predsjednik, konzervativac Mahmud Ahmadinedžad uvjerljivi je pobjednik predsjedničkih izbora održanih u petak, objavilo je u subotu iransko ministarstvo unutarnjih poslova.

Nakon što je prebrojano 32 od očekivanih 37 milijuna glasova, Ahmadinedžad je osvojio 64,8 posto, a njegov najveći protukandidat, reformist Mir Hosein Musavi oko 32 posto glasova, objavilo je izborno povjerenstvo.

Uvjerljiva pobjeda aktualnog predsjednika, s dvostruko više glasova, posve je suprotna predviđanjima analitičara da će utrka biti tijesna, piše Reuters.

"Nitko nije rekao da predsjednik na dužnosti ne može pobijediti, ali pobjeda s takvom razlikom svakako je čudna", izjavio je za dpa jedan izborni promatrač.

Musavi je na tiskovnoj konferenciji u petak navečer optužio vladu da manipulira brojenjem glasova i da je on pravi izborni pobjednik. Rekao je da na biračkim mjestima nije bilo dovoljno listića i da nekim ljudima nije omogućeno glasovanje, ali se suzdržao od upotrebe termina izborne prijevare.

Zasad nije poznato hoće li Musavi ustrajati na optužbama i uložiti službeni prigovor. Ako to učini, mogao bi imati potporu dvojice utjecajnih bivših predsjednika, Mohameda Hatamija i Akbara Hašemija Rafsandžanija, koji su u ovoj utrci bili na njegovoj strani.

Također je teško predvidjeti kakva će biti reakcija Musavijevih pristaša. Policija je zabranila bilo kakva okupljanja prije objave službenih rezultata i pojačala mjere sigurnosti u glavnom gradu.

Izborna kampanja je bila žestoka, a u njezinu središtu bila je visoka nezaposlenost i teška ekonomska situacija. Potencijalno tijesan rezultat, jer je bilo poznato da Ahmadinedžad uživa snažnu potporu u ruralnim dijelovima Irana i siromašnim četvrtima većih gradova, a očekivalo se da će Musavi osvojiti potporu urbane populacije, mladih i žena, usmjerio je veliku pažnju zapadnih medija prema izborima.

Zapad je priželjkivao Musavijevu pobjedu jer smatra da bi se s njime na čelu Irana lakše riješio problem iranskog nuklearnog programa i smanjile napetosti u odnosima s Izraelom.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je odziv bio 80 posto, najveći u povijesti zemlje.

Druga dvojica kandidata, Mohsen Rezai i Mehdi Karubi, osvojili su manje od dva, odnosno jedan posto glasova.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika