15.06.2009. / 09:42

Autor: Hina

Europska unija podržava zabranjene prosvjede u Teheranu

Osjećam poštovanje prema svim iranskim građanima koji su pokazali nezadovoljstvo i mirno prosvjedovali, kazala je europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner

Iranska vlada zabranila je prosvjede u glavnom graduIranska vlada zabranila je prosvjede u glavnom graduIransko ministarstvo unutarnjih poslova odbacilo je zahtjev predsjedničkog kandidata Mira Hoseina Musavija da u ponedjeljak održi mirni marš protiv rezultata izbora kojima je produžen mandat dosadašnjem predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu.

"Nikakvo dopuštenje marša ili okupljanja nije izdano te je svaka vrsta marša ili okupljanja zabranjena", priopćeno je iz službe za odnose s javnošću ministarstva unutarnjih odnosa.

Neimenovani dužnosnik istaknuo je da je zabrana odgovor na Musavijev zahtjev od nedjelje da se u ponedjeljak održi mirni marš od Trga Enquelab do Trga Azadi. Tom se odlukom, kako smatraju Musavijevi pristaše, ne isključuje mogućnost da se skupine prosvjednika okupe na nekoliko mjesta u glavnom gradu.

Teheran je u subotu i nedjelju bio poprište prave pobune i žestokih sukoba policije i snaga sigurnosti s jedne strane, te pristaša Musavija i protivnika ponovnom izboru Ahmadinedžada s druge.

I dok iranska vlada zabranjuje prosvjede, Europska unija zatražila je u ponedjeljak od Irana da ne koristi nasilje protiv prosvjednika nezadovoljnih rezultatima predsjedničkih izbora, te je pozvala vlasti da razmotre žalbe koje se odnose na izborne nepravilnosti.

Aktualni iranski predsjednik, konzervativac Mahmud Ahmadinedžad, pobijedio je na predsjedničkim izborima održanim u petak, ali pristaše njegovog protukandidata Mira Hoseina Musavija kažu da je došlo do krađe s glasovima.

"Osjećam poštovanje prema svim iranskim građanima koji su pokazali nezadovoljstvo i mirno prosvjedovali", kazala je europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner novinarima po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu.

"Nadam se da će se sigurnosne snage suzdržati od nasilja".

Također je izrazila nadu da će vlasti "zaista razmotriti sve žalbe na nepravilnosti".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika