Objavljeno u Nacionalu br. 709, 2009-06-16

Autor: Berislav Jelinić

Kako je Sanader spriječio Todorića da kupi Kutlin udio u Europapress Holdingu

Miroslav Kutle i Ninoslav Pavić, suvlasnik Europapress Holdinga (EPH), pri kraju su pregovora oko rješavanja njihovih prijepora oko suvlasništva nad EPH: čeka se samo da Pavić nađe kupca koji će preuzeti 25 posto EPH kako bi isplatio najpoznatijeg hrvatskog tajkuna

MIROSLAV KUTLE svoje je suvlasništvo
prvotno procjenjivao na
40 milijuna eura, a Pavić
je tada tvrdio da taj iznos
ne može prijeći više od 16 milijuna euraMIROSLAV KUTLE svoje je suvlasništvo prvotno procjenjivao na 40 milijuna eura, a Pavić je tada tvrdio da taj iznos ne može prijeći više od 16 milijuna euraMiroslav Kutle, najpoznatiji hrvatski tajkun iz 90-ih, i Ninoslav Pavić, suvlasnik Europapress Holdinga (EPH), najveće hrvatske izdavačke kuće, bliže se kraju pregovora oko rješavanja njihovih prijepora oko suvlasništva nad EPH. Izvori bliski obojici potvrdili su za Nacional da Pavić ne namjerava prepustiti Kutli dio suvlasništva u EPH, već mu namjerava isplatiti suvlasnički dio u novcu. Procjenjuje se da bi Kutle na ime svog suvlasničkog dijela mogao na koncu dobiti 20-25 milijuna eura. To bi bilo kompromisno rješenje, budući da je Kutle svoje suvlasništvo prvotno procjenjivao na 40 milijuna eura, a Pavić je navodno prvotno tvrdio da taj iznos ni u ludilu ne bi trebao prijeći 16 milijuna eura.

Konačna suma još nije utvrđena, ali je načelni dogovor postignut, doznao je Nacional od osoba upućenih u tijek pregovora Kutle i Pavića. Pavić navodno očekuje i suglasnost WAZ-a za isplatu Kutle, prije no što se dogovor i pismeno artikulira.

Osobe bliske Miroslavu Kutli očekuju da se taj dogovor realizira u najkrećem mogućem roku, jer su već počeli gubiti strpljenje zbog različitih izgovora, poput Pavićeva privatnog putovanja u SAD, koje je pregovore na trenutak ponovo oteglo prije par tjedana.

Da su se pregovori Pavića i Kutle približili kraju proteklih se dana moglo neformalno čuti i u poslovnom i u političkom miljeu. Nino Pavić navodno je u grčevitoj potrazi za osobama koje bi mogle isplatiti Kutlu umjesto njega. Te bi osobe zauzvrat trebale dobiti polovicu Pavićeva suvlasništva nad EPH, odnosno 25 posto tvrtke. Nacional je iz poslovnih krugova doznao da se Pavić na dvije adrese raspitivao postoji li mogućnost da netko umjesto njega isplati Kutlu. Prvo je to diskretno ponudio splitskom poduzetniku Željku Kerumu. Kerum je navodno na tu inicijativu načelno odgovorio pozitivno, ali je zamolio Pavića za malo strpljenja zbog političkog angažmana na lokalnim izborima. Osobe bliske Kerumu Nacionalu su izjavile da u toj priči jedino nije jasno kako bi to Kerum financirao.

Nacional je iz poslovnih krugova doznao i da je Pavić istu stvar diskretno ponudio i najjačem hrvatskom poduzetniku Ivici Todoriću. Pavić i Todorić već duže vrijeme surađuju na raznim razinama i nastavak njihove suradnje nikoga ne bi začudio. Međutim, u vremenu recesije niti Todoriću ne bi bilo lako pronaći novac za ulazak u suvlasništvo EPH. Ovaj scenarij mogao bi naići na još jednu ozbiljnu, možda i nepremostivu prepreku. Upućeni politički izvori Nacionalu su potvrdili da premijer Sanader nije naklonjen bilo kakvoj daljnjoj poslovnoj ekspanziji Agrokora i s njime povezanih Todorićevih tvrtki u Hrvatskoj. Takvo Sanaderovo stajalište potkrepljuje se tvrdnjama da Sanader smatra da je Todorić vlasnički prisutan na previše raznih poslovnih područja, te da tolika koncentracija moći nije stimulativna za zdravo poslovno ozračje u zemlji. Moguće je da za takvo Sanaderovo stajalište postoje i neki drugi razlozi.

Vezane vijesti

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Građanska Akcija nastavila je svoju 'seriju' posjeta pod nazivom 'Na doručku kod...'. Tako su je jutros uputili u središte grada i 'doručkovali'… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika