19.06.2009. / 07:27

Autor: Nacionalova redakcija

Vlada 'izbjegla' kaptolske pokude: Ustavni sud ukida zabranu rada nedjeljom

Odluka sudaca sada skida teret sa Vlade, koja je u strahu od Kaptolskih nedjeljnih 'propovijedi' usmjerenih prema premijeru Sanaderu i njegovim ministrima, uvela sporni zakon

Ustavni sud odlučio je kako neradna nedjelja nije ustavno utemeljena te bi danas trebali obznaniti odluku prema kojoj će od sada građani moći kupovati i tim danom, a obrtnici više neće trebati izmišljati sajmene dane kako bi spasili svoje djelatnosti.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, tu su odluku suci Ustavnog suda jednoglasno donijeli na probnoj sjednici u četvrtak. Isti list piše, pozivajući se na neslužbene izvore, kako odluka sudaca sada skida teret sa Vlade, koja je u strahu od Kaptolskih nedjeljnih 'propovijedi' usmjerenih prema premijeru Sanaderu i njegovim ministrima, uvela sporni zakon.

Sudac Marko Babić navodno je kao dva osnovna razloga ovoj odluci naveo činjenice da se zakonom o neradnim nedjeljama ne štite radnička prava, kako se to tvrdilo. Ustavni sud naime smatra da bi država trebala nadzirati plaćanje nedjeljnog rada. Uz to, spomenuti je zakon diskriminirao trgovce, pošto je on pun iznimki te je time neravnopravan, smatraju ustavni suci.

Podsjetimo da je Ustavna tužba podignuta inicijativom velikih trgovačkih lanaca, da bi se kroz javnost tijekom minulih mjeseci povećao pritisak na vladu uz upozorenja kako je takva odluka nedolična samom trenutku financijske krize u kojoj se svijet nalazi. Ne treba ni spominjati kako su zatvorene trgovine tijekom nedjelje uzrokovale manje prihoda i za državnu blagajnu, pošto je ubirala manji PDV, ali i negativne reakcije turista koji su u predsezoni ostali zapanjeni činjenicom da su im na taj dan sva vrata zatvorena.

Vezane vijesti

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, koju je donijela prošla Vlada na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s bivšim… Više

Komentari

registracija
8/11/06

Willie, 20.06.09. 00:12

Eto što je ljubav između HDz-a i crkvenjaka.
Crkva je sada prevarena žena, ljubavnik je Ustavni sud ;)
Tako to ide kad se trguje. Bitno je "svršiti". S kime i kada, e, to ide prema potrebi i kako kada nekome odgovara ;)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika