19.06.2009. / 08:52

Autor: Hina

Ahmadinedžad atentator: Iranskog predsjednika optužuju za ubojstvo kurdskog oporbenjaka u Beču

Njemački trgovac oružjem izjavio je da je Mahmudu Ahmadinedžadu u Beču predao oružje koje je povezano s ubojstvom Abdela Rahmana Gasemlua, glavnog tajnika Demokratske stranke iranskog Kurdistana/Irana (PDKI)

Iranski predsjednik Mahmud AhamdinedžadIranski predsjednik Mahmud AhamdinedžadIranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada ponovo se optužuje za umiješanost u ubojstvo kurdskog oporbenjaka u Beču 1989., otkrio je u četvrtak austrijski parlamentarni zastupnik koji je iznio dosad nepoznato svjedočenje o toj stvari.

No Iran je od početka nijekao bilo kakvu umiješanost u ubojstvo.

Kako navodi Peter Pilz, glasnogovornik austrijske Stranke zelenih (oporba) za sigurnosna pitanja, njemački trgovac oružjem izjavio je da je Mahmudu Ahmadinedžadu u Beču predao oružje koje je povezano s ubojstvom Abdela Rahmana Gasemlua, glavnog tajnika Demokratske stranke iranskog Kurdistana/Irana (PDKI), oporbenog pokreta kojemu je Teheran zabranio djelovanje, i dvojice njegovih suradnika.

Trojicu predstavnika oporbe u Beču su 13. srpnja 1989. ubili iranski komandosi koji su uspjeli pobjeći.

Taj svjedok kojega su 6. travnja 2006. ispitale talijanske vlasti za borbu s mafijom dok je služio zatvorsku kaznu u Trstu, rekao je da je 1989. bio u redovitoj vezi s iranskim službama radi trgovine oružjem.

Rekao je da je, nedugo prije ubojstava, na jednom sastanku u iranskom veleposlanstvu u Beču, na kojemu je sudjelovao Ahmadinedžad, predao šest komada lakog oružja.

"Treći susret održao se u iranskom veleposlanstvu, prvog tjedna u srpnju 1989. Nazočila su mu trojica Iranaca, među kojima stanoviti Muhamed" a poslije sam spoznao da je to bio Ahmadinedžad koji je postao predsjednik Irana, rekao je taj svjedok, po preslici zapisnika koju je Pilz pokazao na tiskovnoj konferenciji.

"Taj dokument u svim točkama potkrjepljuje sumnju da je Mahmud Ahmadinedžad nabavio oružje kojim su počinjena ubojstva", rekao je Pilz.

Državno tužiteljstvo u Beču potvrdilo je da posjeduje taj dokument: "Odavno posjedujemo taj dokument koji smo proučili. No zaključili smo da nije dovoljan da bi se njime opravdala sumnja u počinjenje kaznenog djela", rekla je glasnogovornica Michaela Schnell.

Austrija, velik trgovački partner Irana, sve dosad nije potvrdila ni zanijekala možebitnu Ahmadinedžadovu nazočnost u Beču u vrijeme počinjenja kaznenog djela.

Austrijske vlasti su nakon ubojstva dopustile Iranu da vrati u zemlju navodne pripadnike specijalne postrojbe, među kojima je jedan ranjen u napadu i hospitaliziran.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika