19.06.2009. / 12:43

Autor: Hina

Iranski vjerski vođa odbacuje izbornu prevaru: Islamska Republika ne vara

"Kako se može izvesti prijevara s 11 milijuna glasova?", zapitao se Hamnei, natuknuvši da se protivi prosvjedima i da neće prihvatiti nikakve "nezakonite inicijative"

Ali Hamnei Foto: ReutersAli Hamnei Foto: ReutersIranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je u svojoj propovijedi petkom u Teheranu da je "narod izabrao koga je želio" za predsjednika Irana i da nije bilo prijevare na prošlotjednim predsjedničkim izborima, javljaju svjetske agencije.

U propovijedi koju je održao na teheranskom sveučilištu, iranski vrhovni vođa istaknuo je da su "izbori održani 12. lipnja potvrdili povjerenje naroda u islamsku vlast", zahvaljujući iznimno visokom odazivu birača od 85 posto, javlja France Presse.

Hamnei je kazao da "neki pristaše kandidata moraju znati da Islamska Republika ne vara" i odbacio je svaku mogućnost prijevare zato što je "razlika u glasovima bila 11 milijuna", javlja dpa.

"Kako se može izvesti prijevara s 11 milijuna glasova?", zapitao se Hamnei, natuknuvši da se protivi prosvjedima i da neće prihvatiti nikakve "nezakonite inicijative".

Hamnei je tijekom govora napomenuo kako su stajališta ponovno izabranog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada bliža njegovim stajalištima.

Vrhovni iranski vođa pozvao je na smirivanje prosvjeda i na potrebu da iransko revolucionarno društvo postigne "mir u duši", budući da je "pravi put teško pronaći ako je čovjek uznemiren".

Usto je upozorio da neprijatelji Irana udaraju na temelje islamskog društva sumnjajući u vjerodostojnost rezultata izbora.

"Neprijatelji Irana udaraju na zakonitost islamskog društva postavljajući pitanja o izborima i o njihovoj vjerodostojnosti prije i poslije glasovanja", kazao je Hamnei, a prenio je Reuters.

U propovijedi u kojoj već tradicionalno obrađuje vjerske teme, ajatolah nije izravno govorio o prosvjedima. Na televizijskim snimkama moglo se vidjeti Ahmadinedžada kako sluša Hamneijev govor.

Nakon objave rezultata izbora u subotu, oporba koju predvodi Mir Husein Musavi, glavni Ahmadinedžadov protukandidat koji traži održavanje novih izbora, svakodnevno organizira prosvjede na gradskim ulicama koji su u ponedjeljak izmakli kontroli, pa je jedna osoba poginula, a sedmero je ozlijeđeno u sukobima.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika