20.06.2009. / 10:29

Autor: Hina

General McChrystal: Idućih 18 mjeseci ključno u Afganistanu

"Postoji stari aksiom u borbi protiv pobunjenika: ako ne pobjeđujete, onda gubite. A opasnost je da je to istina, zato nam je jako važno da u idućih 12 do 24 mjeseca dobijemo trend u kojem jasno pobjeđujemo", naglasio je McChrystal

Generali Stanley McChrystal i Egon Ramms (Reuters)Generali Stanley McChrystal i Egon Ramms (Reuters)Idućih 18 mjeseci bit će ključno za stanje u Afganistanu, izjavio je u petak novi zapovjednik snaga NATO-a i SAD-a u toj zemlji, general Stanley McChrystal.

"Ne mislim da će to biti završeno. No smatram da ne samo Amerikanci već i Afganistanci gledaju i odlučuju u kojem će smjeru to ići",

rekao je McChrystal u intervju za američki javni radio NPR.

McChrystal je preuzeo zapovjedništvo nad savezničkim i američkim snagama u Afganistanu 15. lipnja, sa zadaćom da provede novu strategiju u regiji.

General je kazao da u sukobu ne treba gledati samo vojnu borbu. Nije pitanje da li SAD pobjeđuje, pitanje je pobjeđuju li Afganistanci. Afganistanska vlada je odlučujući čimbenik, a ona ne pobjeđuje u ratu s ekstremistima, kazao je.

"Postoji stari aksiom u borbi protiv pobunjenika: ako ne pobjeđujete, onda gubite. A opasnost je da je to istina, zato nam je jako važno da u idućih 12 do 24 mjeseca dobijemo trend u kojem jasno pobjeđujemo", naglasio je McChrystal, koji je većinu karijere proveo u specijalnim snagama.

Kazao je da je osim lova na teroriste važno i boriti se s uzrokom terorizma, jer je terorizam taktika.

"Pobjeđujete tako da oduzimate neprijatelju jednu stvar koju pobunjenici apsolutno moraju imati, a to je pristup stanovništvu", rekao je.

Stanovništvo treba biti sigurno da može razvijati gospodarstvo i infrastrukturu, uspostaviti dobru vladavinu. To daje ljudima nešto što žele nastaviti i štititi, tako da "pobunjenici onda postanu izazivači problema", dodao je McChrystal.

"Ako mi samo lovimo Talibane, može nas se gledati kao da dolazimo u neko područje i uznemirujemo naselja. Mi moramo biti u mogućnosti održavati pritisak i potiskivati Talibane", rekao je američki general o novoj taktici koju će provoditi američke snage, pojačane s 30.000 svježih vojnika i snage NATO-ove misije ISAF-a, pod njegovim zapovjedništvom.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika