21.06.2009. / 16:20

Autor: Hina

Zapad poziva Iran da dopusti prosvjede i ponovno prebroji glasove

"Njemačka je na strani iranskoga naroda koji želi ostvariti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja", rekla je Merkel u priopćenju

Angela MerkelAngela MerkelIran mora dopustiti održavanje mirnih prosvjeda protiv spornih predsjedničkih izbora i osigurati pošteni izborni rezultat, objavile su u nedjelju vlade zapadnih zemalja odbacujući optužbe da se miješaju u unutarnje stvari Irana.

Strane zemlje nisu podupirale nasilne ulične prosvjede koji su u Iranu izbili nakon izbora 12. lipnja, rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband.

Odbacio je komentare iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je SAD i Veliku Britaniju pozvao da se prestanu miješati u unutarnje stvari Islamske Republike Iran.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je iranske vlasti da ponovno prebroje glasačke listiće, suzdrže se od uporabe sile protiv prosvjednika, oslobode zatočene oporbene političare i dopuste slobodno medijsko praćenje prosvjeda.

"Njemačka je na strani iranskoga naroda koji želi ostvariti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja", rekla je Merkel u priopćenju.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad izjavio je u nedjelju kako "ishitrenim izjavama definitvno nećete biti u krugu prijatelja iranskog naroda. Stoga vam savjetujem da promijenite vaša stajališta".

Kako prenosi novinska agencija ISNA, iranski predsjednik tu je izjavu uputio američkom predsjedniku Baracku Obami i britanskom premijeru Gordonu Brownu.

Obama, koji nastoji popraviti odnose s Iranom otkako je preuzeo dužnost u siječnju, pozvao je Teheran da "zaustavi sve nasilne i nepravedne akcije protiv svog vlastitog naroda".

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je kazao: "Zabrinuti smo i rastuženi nasiljem i gubitkom života do kojega ono dovodi i molimo iransku vladu da hitno stvori uvjete kako bi došlo do mirnog rješenja ove unutarnje krize. Pravo na očuvanje ljudskih života dolazi ispred svega ostalog".

Dopisnik BBC-a mora napustiti Iran za 24 sata

Stalni dopisnik BBC-ja u Iranu Jon Leyne dobio je naređenje vlasti da napusti zemlju u roku 24 sata zbog pružanja "podrške" pobunjenicima, javlja u nedjelju novinska agencija Fars, bliska vladi.

Informaciju je potvrdio BBC iz Londona.

Iranske vlasti optužile su prije nekoliko dana BBC kao i neimenovane zapadne medije da podržavaju osporavanje reizbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Iran je zaprijetio da će poduzeti i druge mjere protiv britanskih medija ako se "nastave miješati u unutarnje stvari" Irana, priopćilo je ministarstvo kulture nakon objave protjerivanja dopisnika BBC-ja.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika