22.06.2009. / 10:50

Autor: Martina Čizmić

Video: "Lavica" Neda umire pred kamerama i postaje simbol iranskog otpora

Snimka ubojstva mlade žene, koju je metkom u prsa ubio snajperist na ulicama Teherana, brzinom munje obišla je svijet.

Nedina posljednja fotografija brzo se raširila među prosvjednicimaNedina posljednja fotografija brzo se raširila među prosvjednicimaŠokantne scene u kojima mlada Iranka, koju su blogeri i twitteraši prozvali "lavicom Nedom", promatra prosvjede sa ocem u jednom trenutku, a onda pada pogođena snajperskim metkom u drugom, podigle su na noge cijelu internetsku zajednicu.

Drugi promatrači koji su se u isto vrijeme našli na ulicama pokušali su pomoći mladoj ženi, ali je ona od ozlijeda ubrzo preminula.

Takve snimke gotovo su jedine informacije o događajima u Iranu nakon što je iranska vlada zabranila izvještavanje stranim medijima. Informacije dolaze na kapaljku, većinom preko video servisa YouTubea i Twittera na kojima većinom mladi Iranci svijetu pokušavaju reći što se točno događa u njihovom dvorištu.

A istovremeno vlasti pokušavaju blokirati i te posljednje informacijske kanale i pomoću njih locirati prosvjednike.

Nitko više ne zna točne brojke poginulih i ozlijeđenih.

I dok Europska unija poziva iranski politički vrh da dopusti ponovno prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima, iz Izraela dolaze poruke podrške prosvjednicima.

"Borite se za svoju slobodu i svoju državu. Kad završe ovi prosvjedi nešto će u Iranu nestati. To će biti ili obogaćeni uran ili politički moćnici. Nadam se da će biti politčki moćnici", poručio je Irancima izraelski premijer.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika