23.06.2009. / 09:07

Autor: Martina Čizmić

Vijeće čuvara odlučilo: Sporni predsjednički izbori su valjani

I u ponedjeljak su ulice Teherana bile poprište masovnih prosvjeda koji su se održavali u ime mlade djevojke Nede, čija je smrt zabilježena kamerama obišla cijeli svijet

Prosvjedi u Iranu se nastavljaju (Reuters)Prosvjedi u Iranu se nastavljaju (Reuters)Iransko vijeće čuvara, najviše tijelo u Iranu priznalo je sporne rezultate predsjedničkih izbora koji su izazvali masovne prosvjede diljem zemlje. Kako je priopćio glasnogovornik Vijeća, Ali Kadhode, tijekom izbora nisu uočene "nikakve veće nepravilnosti", te će stoga prihvatiti njihove rezultate.

Takva odluka iznenadila je mnoge, jer je to isto Vijeće dan ranije navodno utvrdilo nepravilnosti na više od 50 glasačkih mjesta, odnosno da u pitanje dovode više od tri milijuna glasova.

Kadhode je na to rekao kako Vijeće tek treba utvrditi da li su ti glasovi mogli utjecati na konačni ishod izbora.

Podsjetimo, na izborima koji su se održali 12. lipnja pobijedio je dosadašnji predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji je dobio 63 posto glasova, dok je njegov protukandidat, Mir Husein Musavi osvojio samo 34 posto.

Musavi je nakon izbora javno rekao kako je na izborima došlo do prijevare te da je on pravi pobjednik. To je dovelo do masovnih prosvjeda njegovih pristaša na ulicama Irana, koje aktualna vlast pokušava nasilno ugušiti.

I u ponedjeljak su ulice Teherana bile poprište masovnih prosvjeda koji su se održavali u ime mlade djevojke Nede, čija je smrt zabilježena kamerama obišla cijeli svijet.

Prema informacijama koje dolaze putem interneta, policija je prosvjednike pokušala rastjerati suzavcem i pucnjevima u zrak. Za sada nema nikakvih informacija o eventualnim žrtvama ili uhićenjma.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika