26.06.2009. / 07:18

Autor: Hina

Medvedev u Namibiji razgovarao o njezinim nalazištima urana

Medvedev je priznao da je Rusija "odavno trebala uspostaviti suradnju s afričkim partnerima"

Dmitrij MedvedevDmitrij MedvedevRuski predsjednik Dmitrij Medvedev koji boravi u svom prvom posjetu Africi, rekao je u četvrtak u Windhoeku da želi unaprijediti veze s Namibijom, četvrtim po veličini proizvođačem urana u svijetu te, šire, s crnim kontinentom.

"Unaprijedit ćemo partnerstvo s Afrikom", rekao je predsjednik dodavši da želi ojačati suradnju s Namibijom na polju energetike, napose u svezi s njezinim bogatim nalazištima urana.

"Moramo promicati razvoj trgovine i gospodarske suradnje", dodao je uoči susreta s namibijskim kolegom Hifikepunyeom Pohambom prvog dana posjeta toj južnoafričkoj zemlji.

Tri godine nakon posjeta njegova prethodnika Vladimira Putina, prvog ruskog predsjednika koji je posjetio Afriku južno od Sahare, Medvedev je priznao da je Rusija "odavno trebala uspostaviti suradnju s afričkim partnerima".

"Naša će politika ovdje biti prijateljska i ujedno pragmatična. Nemamo tešku i mračnu kolonijalnu prošlost kao mnoge druge zemlje" u Africi, ocijenio je.

Njegov je namibijski kolega istaknuo da njegova zemlja želi usto "ojačati" suradnju dviju zemalja i izgraditi "trajno gospodarsko partnerstvo".

Medvedev je doputovao u pratnji brojnog izaslanstva u kojemu su bili direktori poduzeća poput Alrose, proizvođača dijamanata u vlasništvu ruske države i članovi vlade.

Medvedev će iz Windhoeka u petak otputovati u Angolu, gdje će energija opet biti glavna tema razgovora. Ruski predsjednik je svoj obilazak počeo u utorak u Egiptu, a zatim je posjetio Nigeriju i Namibiju.

Najveći uspjeh njegove turneje dosad je potpisivanje ugovora o suradnji koji će ruskoj tvrtki Gazpomu omogućiti iskorištavanje zaliha plina u Nigeriji koje su među najvećima u svijetu.

Vezane vijesti

Putin imenovao vladu s malo novih imena

Putin imenovao vladu s malo novih imena

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je u ponedjeljak sastav nove vlade koju predvodi Dmitrij Medvedev, u kojoj su na ključnim pozicijama ostali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika