27.06.2009. / 09:23

Autor: Hina

Korak do zaustavljanja krvoprolića: Iran dobiva povjerenstvo za analiziranje izbora

Vijeće je Moussavia i ostale poražene kandidate pozvalo da u roku 24 sata imenuju svoje predstavnike u povjerenstvu.

Foto: ReutersFoto: ReutersIransko Vijeće čuvara ponudilo je oporbenom vođu Mirhosseinu Moussaviu sporazum za rješenje spora oko nedavnih predsjedničkih izbora, objavila je u subotu iranska novinska agencija ISNA.

Glasnogovornik Vijeća Abbas-Ali Kadkhodaei najavio je osnivanje posebnog povjerenstva koje bi trebalo analizirati sporni izborni rezultat prema kojem je pobjedio aktualni predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad.

Vijeće je Moussavia i ostale poražene kandidate pozvalo da u roku 24 sata imenuju svoje predstavnike u povjerenstvu.

Moussavi je zahtjevao neovisno tijelo za procjenu rezultata predsjedničkih izbora, no vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei to je odbacio rekavši da ustav i zakoni jedino Vijeću čuvara daju ovlasti za razmatranje izbornih rezultata.

Moussavi i ostala oporba tvrde da Vijeće čuvara nije ni stručno ni nepristrano, budući da su većina od njegovih 12 članova pristaše Ahmadinedžada.

Promatrači novi prijedlog tumače kao pokušaj iranske vlade da pronađe kompromis s oporbenim čelnikom. Kadkhodaei je rekao kako je cilj prijedloga "pridobiti povjerenje" Moussavia.

Glasnogovornik je ponovio službeni stav Teherana da tijekom izbora nije bilo značajnih nepravilnosti i ocijenio da je riječ o "najzdravijim" izborima od islamske revolucije 1979.

Dodao je da je Vijeće čuvara pristalo prebrojati deset posto biračkih listića u prisutnosti svih članova povjerenstva i, po prvi put, u nazočnosti medija.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika