28.06.2009. / 20:07

Autor: Hina

Američki kongresnici traže ustavne promjene u BiH

Izaslanstvo od jedanaest članova Senata i zastupnika u Zastupničkom domu koje je predvodio senator Benjamin Cardin, ujedno predsjednik senatskog Povjerenstva za sigurnost i suradnju u Europi, tijekom boravka u Sarajevu sastalo se s čelnicima najutjecajnijih političkih stranaka, predstavnicima vlasti te nevladinih udruga i studentima

SarajevoSarajevoAmerički Kongres spreman je poduprijeti snažnije angažiranje administracije predsjednika Barracka Obame u Bosni i Hercegovini jer je krajnje vrijeme da se u toj zemlji provedu ustavne promjene koje će omogućiti uspostavu učinkovite središnje vlasti, rekli su nedjelju članovi kongresnog izaslanstva koji su boravili u dvodnevnom posjetu BiH.

Izaslanstvo od jedanaest članova Senata i zastupnika u Zastupničkom domu koje je predvodio senator Benjamin Cardin, ujedno predsjednik senatskog Povjerenstva za sigurnost i suradnju u Europi, tijekom boravka u Sarajevu sastalo se s čelnicima najutjecajnijih političkih stranaka, predstavnicima vlasti te nevladinih udruga i studentima.

Sentor Cardin je na kraju posjeta novinarima u Sarajevu kazao kako je odavno jasno opredjeljenje da BiH treba postati članica Europske unije i NATO-a no sada je također postalo jasno kako ona to neće uspjeti sa sadašnjim ustavom.

"Uvjereni smo da BiH mora provesti ustavne reforme kako bi se uspjela integrirati u EU", kazao je Cardin.

Potvrdio je kako tijekom sastanka s bosanskohercegovačkim političarima bilo očevidno da među njima postoje neslaganja oko toga kako ostvariti takav cilj no i u takvoj situaciji dijalog i traganje za kompromisom nameću se kao nužnost.

"Ustavna je reforma potrebna kako bi središnja vlast mogla funkcionirati kao vlast države uz uvažavanje prava entiteta", konstatirao je Cardin.

Kongresnik Chris Smith bio je još određeniji kada je upozorio kako je neodrživo stanje po kojemu se postojeći sustav entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH zapravo zlorabi kao "sustav stalnog veta" na donošenje zakona bitnih za državu.

Iznio je podatak da su zastupnici iz Republike Srpske na taj način spriječili donošenje više od 200 zakona i odluka na državnoj razini.

"Ne znam ni za jedan slučaj u svijetu u kojemu 25 posto zastupnika može trajno blokirati donošenje zakona", kazao je Smith.

Upozorio je kako pod takvim uvjetima Ured visokog predstavnika (OHR) ostaje nezamjenjiv.

Istaknuo je kako je Daytonski sporazum uspostavio tek "minimalističke ustavne odredbe" za koje se nije ni mislilo da će ovoliko trajati te da građani BiH svakako zaslužuju bolje od toga.

I senator George Voinovich istaknuo je važnost ustavnih promjena u BiH dodajući kako je veoma bitno to što je nova američka administracija opredijeljena da se više bavi stanjem u BiH.

"Kongres podupire obnovljeni interes predsjednika Obame i potpredsjednika (Joea) Bidena za BiH i zajedno s europskim partnerima mi kanimo učiniti sve što je potrebno da bi se ovdje ostvarilo pomirenje koje je toliko potrebno", kazao je Voinovich.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika