29.06.2009. / 11:47

Autor: Boris Bilas

Propjevao tjelohranitelj: Joci Amsterdamu prijeti 15 godina zatvora

Sreten Jocić ponudio je dvojici policajaca 50 tisuća tadašnjih njemačkih maraka da ubiju Marjanovića, ali i još 100 tisuća za ubojstvo nizozemskog inspektora koji je bio na tragu Joci Amsterdamu.

Sreten JocićSreten JocićU postupku koji se protiv Sretena Jocića, optuženog za poticanje dvojice policajaca na ubojstvo Gorana Marjanovića 1995., vodi pred beogradskim sudom uskoro bi moglo doći do preokreta zbog kojeg šefu srbijanskog podzemlja prijeti osuđujuća presuda i kazna od 15 godina zatvora. Kako javlja beogradski Blic, Jocićev tjelohranitelj u vrijeme ubojstva, Zoran Đorđević, stupio je u kontakt sa srpskim vlastima te je dogovorio svjedočenje pred Općinskim sudom u Beogradu.

Kako se Đorđević zbog vlastite sigurnosti trenutno nalazi izvan Srbije vjerojatno će svjedočiti putem video veze. Đorđević je jedina osoba koja je u posljednjih 14 godina optuživala Jocića za poticanje na ubojstvo Gorana Marjanovića. Na osnovu njegova svjedočenja izvršitelji ubojstva Bojan Milosavljević i Miodrag Prodanović osuđeni su na 15 godina robije, a protiv Jocića je podnesena kaznena prijava.

Na osnovi prijave za Jocićem je izdana Interpolova potjernica, nakon koje je uhićen u Bugarskoj, izručen Nizozemskoj, a potom u ožujku 2006. i Srbiji. U pritvoru je Jocić proveo samo dva mjeseca pa je Đorđević pod zaštitom policije jedne europske države napustio Srbiju. Prije "bijega" Đorđević je tvrdio kako je nudio svoje svjedočenje specijalnom tužitelju za ratne zločine, ali da nikome nije odgovaralo da Sreten Jocić bude u zatvoru.

Zanimljivo kako je Đorđević u prosincu 2001, pod prijetnjom likvidacije promijenio svoj iskaz o Jocićevoj ulozi u ubojstvu Gorana Marjanovića. Prije toga je tvrdio kako je Jocić ponudio dvojici policajaca 50 tisuća tadašnjih njemačkih maraka da ubiju Marjanovića, ali i još 100 tisuća za ubojstvo nizozemskog inspektora koji je bio na tragu Joci Amsterdamu.

Kako su policajci Marjanovića samo ranili Amsterdam im je isplatio tek 3000 maraka te je od Đorđevića tražio da ode u bolnicu gdje se Marjanović nalazio kako bi ga "dokrajčio". Kada je Đorđević to odbio između njih je izbila svađa nakon koje, kako tvrdi sam Đorđević, više nikada nije vidio Jocića. Kasnije je Jocićev suradnik Slobadan Đurović, zvani Kardinal, nudio Đorđeviću 180.000 eura i veliku količinu kokaina za promjenu iskaza protiv Joce Amsterdama.

Vezane vijesti

Srpska mafija prijetila Karamarku

Srpska mafija prijetila Karamarku

Ministar Ostojić potvrdio je da zna za informaciju da je njegov prethodnik na ministarskom položaju Tomislav Karamarko primio prijetnje od srbijanske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika