30.06.2009. / 11:15

Autor: Boris Bilas

Knjiga koja je uzbunila Srbiju: Albanski vitez heroj Kosovske bitke

Zanimljivo kako je jednu od kritika knjige koja se već prodaje na Amazon.com napisao predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivo Banac

Korice kontroverzne knjige Anne Di LillioKorice kontroverzne knjige Anne Di LillioGodišnjica Kosovske bitke obilježena je u nedjelju, a srpsku je javnost koja ovu bitku slavi kao jednu od najveću u svojoj povijesti, šokirala najava njujorške izdavačke kuće Palgrave Macmillan o uskorom izlasku knjige "Bitka za Kosovo, 1389: Albanski ep", autorice Anne De Lillio.

Knjiga, naime, prikazuje drukčiju, Srbiji neprihvatljivu, verziju događaja na Kosovu. Poznato je kako Srbi slave Miloša Obilića koji je izveo herojski čin i ubio turskog sultana Murata I. De Lillio u svojoj knjizi nudi verziju po kojoj je Murata ubio Millosh Kopilliq, albanski vitez.

"Ova knjiga nudi alternativnu verziju "Bitke za Kosovo" te pruža nijansiranu priču za bolje razumijevanje ovog snažnog mita o nacionalizmu i pripadnosti", stoji u najavi izdavača Palgrave Macmillan.

Knjiga se prema najavi izdavača bavi analizom novijih albanskih pjesama i epova o Kosovskoj bitci, a sadrži i tekstove autorice koji istražuju značaj bitke u kontekstu posljednjeg kosovskog rata.

"Bitka za Kosovo je važna knjiga koja pomaže da bolje razumijemo prošlost, sadašnjost i budućnost ove kompleksne balkanske nacije", navodi se u najavi knjige uz dodatak koji navodi kako Kosovska bitka ima ogromnu simboliku u formiranju modernih balkanskih država, posebno među nacionalističkim krugovima Južnih Slavena i Srba.

Zanimljivo kako je jednu od kritika knjige koja se već prodaje na Amazon.com napisao predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivo Banac.

"Anna Di Lellio pružila nam je rijetku mogućnost da pogledamo drukčiju verziju kosovske bitke, onu albansku. Ova vrijedna kolekcija, izvrsno prevedena, predstavlja važno djelo za sve one koji žele proučavati prošlost Balkana", kaže Banac u svojoj recenziji.

Knjiga Anne Di Lillio biti će izdana 7. srpnja, a izdavač „Palgrave Macmillan" je cijenjena englesko-američka izdavačka kuća, koja postoji od 1843. godine i objavljuje knjige iz područja društvenih znanosti.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
1/7/09

Breeze, 01.07.09. 16:33

Ha, ha, ha!... Pa gde ste braco!...
S vremena na vreme citam Nacional, trudim se da budem informisan koliko je to moguce u ovom svetu lazi i manipulacija medijima.
Ali ovim clankom ste prevazisli sami sebe... Ha, ha, ha...!
Stvarno sam mislio da ste, vise od 15 godina posle raspada YU poceli napokon da postajete drzava koja ide napred.
Ali ovakvi i slicni neozbiljni komentari novinara i clanci uopste me jako obeshrabruju...
Pa zar je moguce da posle toliko vremena opet vidjam nasladjivanje srpskim problemima, tako sladostrasno i intenzivno, da ne mogu a da ne pomislim da se vec vise od 15 godina niste zapravo pomerili sa mesta...
Tuzno je to, "braco", stvarno je za zaljenje...
I kao sto je Broz 1945. ustaske pukovnike preimenovao u partizanske generale, koji su poput Marka Mesica orgijali '46. po Sumadiji sveteci se za ne-podrsku malobrojnom komunistickom "oslobodilackom" pokretu, tako sada i vi pokusavate da date medijsku podrsku jednom pateticnom i izopacenom pokusaju falsifikovanja istorije...
Ma sta ja kao Srbin mislio- NIKAD SEBE NECU SPUSTITI TOLIKO NISKO da recimo, sumnjam u hrvatsko poreklo bana Jelasica i pitam se- da mozda on nije bio u stvari Albanac...
Kakve budalastine!...
Cinjenice su cinjenice, a nepristrasni strucnjaci iz oblasti istorije dobro znaju da su Albanci u vecem broju poceli da dolaze na Kosovo i Metohiju (Metohija znaci- "manastirska zemlja") tek posto su ga Turci zauzeli...
Zao mi vas je "braco", uistinu...
Neka vam je Bog u pomoci...


registracija
29/5/09

MetaGuru, 02.07.09. 10:40

Neka Ceca sad preimenuje klub u FK Kopilliq


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika