30.06.2009. / 13:39

Autor: Hina

Njemačka odobrila hitni zajam tvrtki za katalošku prodaju Quelle

Quelle, glavna karika Arcandorove mreže kataloške i online prodaje u 28 zemalja, proglasio je stečaj 9. lipnja

Horst Seehofer (Reuters)Horst Seehofer (Reuters)Njemačka savezna vlada kasno je sinoć pristala dati hitni zajam jednoj od najvećih europskih tvrtki za katalošku prodaju Quelleu nakon što je njezina matična tvrtka Arcandor proglasila stečaj.

Vlada će naložiti državnoj banci KfW da odobri zajam od 25 milijuna eura, što je ekvivalentno iznosu od dodatnih 25 milijuna eura zajma koje su odobrile dvije njemačke savezne zemlje. Navedenim sredstvima namjerava se financirati tvrtkine dnevne operacije tijekom razdoblja stečaja do zaključno 31. prosinca.

Dvije savezne države Bavarska i Saska u utorak će sredstva doznačiti Quelleu, ogranku grupe Arcandor koja je u stečaju, doznaje se od jednog dužnosnika. Dužnosnici vlade u Berlinu očekuju i da će navedenu transakciju tijekom dana odobriti Europska komisija.

Quelle, glavna karika Arcandorove mreže kataloške i online prodaje u 28 zemalja, proglasio je stečaj 9. lipnja.

Očekuje se da će stečajni upravitelj Klaus Huber Goerg potražiti novog vlasnika ili ulagača za Quelle. Iskazao je nadu u potencijalno restrukturiranje kompanije ali i izrazio oprez, istaknuvši kako posao neće biti lagan.

Do pada komunizma 1989. Quelleov katalog na 1.000 stranica bio je 'zakon' za nabavku odjeće i kućnih aparata milijunima stanovnika istočne Europe iza Željezne zavjese. Većina njemačkih kućanstava opremljena je jeftinim proizvodima iz njegove kataloške ponude, no u današnje doba interes za Quelleovim proizvodima snažno opada.

Tvrtka danas tako posluje temeljem narudžbi zaprimljenih putem interneta ali po mišljenju mladih Nijemaca 70.000 proizvoda iz Quelleova kataloga davno je izašlo iz mode. Upravo je izdao katalog za zimsku sezonu, i to uz pomoć posuđenog novca.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika