30.06.2009. / 15:23

Autor: Boris Bilas

Bošnjaci Sandžaka traže autonomiju i pravo na bosanski jezik

Na kraju deklaracije se dodaje kako je država Srbija obavezna "osigurati Bošnjacima potrebne uvjete za informiranje na bosanskom jeziku"

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji Sulejman UgljaninPredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji Sulejman UgljaninBošnjačka manjina u Srbiji živi uglavnom na području Sandžaka, a u procesu regionalizacije Srbije Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji usvojio je Deklaraciju o položaju Bošnjka u Srbiji. U toj se deklaraciji navodi kako je potrebno da "bosanski jezik" postane službeni u svim općinama u kojima u većem postotku žive Bošnjaci.

"Sandžački Bošnjaci dio su bošnjačkog nacionalnog korpusa, sa BiH kao matičnom državom, ali nije sporan njihov nacionalni identitet i autohtonost na području Srbije", piše u Deklaraciji u kojoj se kaže i kako je u cilju efikasnije realizacije bošnjačkih manjinskih prava, neophodno stvarati ustavne i zakonske uvjete da u procesu decentralizacije i regionalizacije Srbije općtine Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj budu u sastavu jedne regije.

U tekstu se navodi da je, osim zastupljenosti u Skupštini i Vladi Srbije, potrebno "osigurati i adekvatnu zastupljenost bošnjačke manjine u pravosuđu, policiji i drugim institucijama". Uz to radi ravnopravnog tretmana u obrazovanju, nastavni predmet "Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture" treba biti iz izbornog prebačen u obavezni predmet "Bosanski jezik i književnost".

Na kraju deklaracije se dodaje kako je država Srbija obavezna "osigurati Bošnjacima potrebne uvjete za informiranje na bosanskom jeziku".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
29/6/09

zygi, 30.06.09. 17:23

Ovdje muslimani Bošnjaci svoj jezik žele nazvati Bosanskim,što sa zdravim razumom nema nimalo veze.Pa taj jezik i ta zemlja Bosna su postojali i prije no što su oni nastali.To bi bilo isto kao da netko traži Dalmatinski ili Slavonski jezik.Ali s druge strane oduzimaju ostalim narodima Bosne i Hercegovine,naročito Hrvatima i Srbima baštinjenje te zemlje,dijalekta,samog jezika.Ovo je za dobro razmisliti,ne bi se smjelo to lako dopustiti.Bošnjaci su najmlađi narod u BiH,a žele se poistovjetiti kao jedini "pravi"narod s tom zemljom.Kojim bi jezikom onda govorili Hrvati u BiH?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika