01.07.2009. / 19:47

Autor: Hina

BiH: Sanaderova ostavka ne bi trebala utjecati na odnose Hrvatske i BiH

Predsjendik HDZ 1990. Božo Ljubić izjavio je kako odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH ne bi trebao ovisiti o osobama koje su na utjecajnim političkim pozicijama u dvije države te da se suradnja na tom planu mora nastaviti

Nebojša RadmanovićNebojša RadmanovićOdluka Ive Sanadera da podnese ostavku na dužnost predsjednika hrvatske vlade i povuče se iz političkog života iznenadila je najviše bosanskohercegovačke dužnosnike a u prvim reagiranjima oni su izrazili nadu kako to neće utjecati na dobre odnose između dvije države.

Predsjedatelj predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, komentirajući Sanaderovu ostavku, u srijedu je izjavio kako se nada da će se nastaviti s naporima za održanje dobrih međudržavnih odnosa.

"BiH dugo pokušava izgraditi dobre odnose sa susjednom Hrvatskom, često s promjenjivom srećom. Osobno se nadam da promjena na čelu vlade Hrvatske i na čelu vladajuće stranke neće pogoršati sadašnje odnose", kazao je Radmanović lokalnim medijima.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić potvrdio je kako ga je Sanaderova ostavka iznenadila jer se ona ničim nije dala naslutiti no istaknuo je kako se takva odluka mora poštovati.

"Osoobno sam imao dobre odnose sa Sanaderom. Nedavno smo se susreli i nisam osjetio da ta mogućnost postoji. Naše je opredjeljenje da surađujemo s Hrvatskom a ako je to osobni čin, naše je da ga poštujemo", kazao je Špirić.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić također nije skrivao iznenađenje vijestima iz Zagreba.

Zaključio je kako je SDA izgradila veoma dobre odnose s HDZ-om u vrijeme dok joj je na čelu bio Sanader a pritom je istaknuo kako je sada već bivši predsjednik hrvatske vlade utjecao i na značajnu promjenu politike Hrvatske prema BiH.

Tihić je izrazio nadu kako će HDZ i s novim čelništvom nastaviti provoditi takvu politku prema BiH kakvu je zagovarao Sanader.

Predsjendik HDZ 1990. Božo Ljubić izjavio je kako odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH ne bi trebao ovisiti o osobama koje su na utjecajnim političkim pozicijama u dvije države te da se suradnja na tom planu mora nastaviti.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika