02.07.2009. / 14:14

Autor: Boris Bilas

Jociću status svjedoka - Stari policijski trik?

Upravo u činjenici da iza svega stoji policija leži prvi problem, jer o statusu svjedoka-suradnika s Jocićem može pregovarati jedino tužitelj, a konačnu odluku donosi sud. Uz to Jocić još ne ispunjava osnovni zakonski uvjet da bude svjedok-suradnik

Sreten JocićSreten JocićVijest o tome kako bi Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, mogao postati svjedok suradnik ukoliko otkrije sve što zna o nizu ubojstava u Srbiji i nekim drugim europskim zemljama, brzo je zainteresirala javnost. Srpski tjednik Vreme u posljednjem se broju pozabavio pravim razlozima koji stoje iza te navodne ponude.

Podsjetimo beogradski Blic je objavio kako su se policije četiri europske države, Srbije, Hrvatske, Bugarske i Nizozemske, dogovorile kako bi Jocić mogao postati svjedok suradnik ukoliko otkrije imena ubojica generala Radovana Stojičića Badže, inspektora Dragana Radišića, policijskih pukovnika Milorada Vlahovića i Dragana Simića, ali i ministra obrane Pavla Bulatovića i generalnog sekretara Nogometnog saveza Jugoslavije Branka Bulatovića.

Prema novinaru Vremena upravo u činjenici da iza svega stoji policija leži prvi problem, jer o statusu svjedoka suradnika s Jocićem može pregovarati jedino tužitelj, a konačnu odluku donosi sud. Uz to Jocić još ne ispunjava osnovni zakonski uvjet da bude svjedok suradnik, naime, on još uvijek nije optužen niti za jedno djelo iz područja organiziranog kriminala. Trenutno mu se sudi za "obična" ubojstva, dok istraga za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franića, koja spada u organizirani kriminal, još nije stigla blizu optužnice.

Isto tako nije jasno zbog čega su za cijeli slučaj zainteresirane policije Bugarske i Nizozemske budući da su ove dvije zemlje već imale prilike nagoditi se s Jocićem. Bugari su Jocića uhitili 2002. u Sofiji i odmah su ga izručili Nizozemskoj koja ga je tražila zbog bijega iz zatvora. Nakon odsluženja kazne Jocić je 2006. vraćen u Srbiju. Hrvatska bi, kako piše Vreme, mogla biti zainteresirana, ali suradnja sa Srbijom već postoji i to po protokolu koji ne uključuje mogućnost ovakve nagodbe.

Na kraju kao najizglednija varijanta ispada ona po kojoj je iz srpske policije "procurila" vijest o ovoj nagodbi zbog toga da bi se poslala poruka Jocićevim suradnicima. Neki od njih su na slobodi, neki u zatvoru, a poslana je poruka koja bi ih natjerala da progovore o svemu što znaju. Ili će to učiniti oni, ili će krivicu na njih svojim svjedočenjem prebaciti Joca Amsterdam.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika